Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο τιμά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι.

«Καμιά επανάσταση, ούτε στην τέχνη, ούτε στην ζωή, δεν έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, από ΄κείνη που χρησιμοποιεί για ορμητήριό της την παράδοση» Οδυσσέας Ελύτης.

Σ’ αυτά τα πατήματα και με σκοπό να τιμηθεί η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σημαντικός συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος δημιούργησαν στην «Αυλή των χρωμάτων» ένα επεισόδιο «ατόφια ελληνικό», με όλα εκείνα τα τραγούδια, τα οποία μπορεί να ακούστηκαν και να χορεύτηκαν στα λημέρια των κλεφτών, σε σπηλιές και σε βουνά, στα χρόνια της Επανάστασης αλλά και αργότερα….

Τραγούδια που ύμνησαν τους ήρωες της Επανάστασης, άνδρες και γυναίκες, που συνέβαλαν στην υστεροφημία τους και συνάμα κατέγραψαν τα ιστορικά γεγονότα, αποτελώντας ιστορικά τεκμήρια.

«Τα δημοτικά τραγούδια τα σμίλεψαν εμπνευσμένοι άνθρωποι με οξυδέρκεια και φαντασία, που κατείχαν τα μυστικά της γραφής, τη ρίμα και το πύκνωμα των νοημάτων αλλά και την τέχνη της μελωδίας», σημειώνει ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.

Απ’ αυτό το επεισόδιο, δεν θα μπορούσε να λείπει ο άνθρωπος με τη μακροβιότερη εκπομπή της τηλεόρασης, τη «Μουσική παράδοση», μέσα από την οποία προώθησε αλλά και προστάτευσε το γνήσιο δημοτικό τραγούδι: ο Παναγιώτης Μυλωνάς.

Με περισσότερα από 7.500 επεισόδια, ο Παναγιώτης Μυλωνάς προσφέρει αφειδώς τις γνώσεις του γύρω από τα δημοτικά τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης.

Σημαντικές πληροφορίες προσφέρει και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αχαρνών, Αναστασία Δημητριάδου – Βενετσάνου, η οποία έχει υπηρετήσει την έρευνα και διάσωση της λαογραφίας για δεκαετίες.

Σ’ αυτό το ελληνικό αντάμωμα συναντιούνται διαφορετικές γενιές τραγουδιστών, με διαφορετικά βιώματα και αναφορές, αλλά με ένα σπουδαίο κοινό στοιχείο: την αγάπη για το αυθεντικό δημοτικό τραγούδι.

Ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Λευκοθέα Φιλιππίδη και η Σταυρούλα Δαλιάνη, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, ερμηνεύουν τσάμικα, συρτά, καλαματιανά, ηπειρώτικα και κλέφτικα τραγούδια, αυτά δηλαδή που σμίλεψαν τα πατριωτικά συναισθήματα εκατομμυρίων Ελλήνων στο πέρας των αιώνων.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, πιστή στο καθιερωμένο ραντεβού από τις 22:00 έως τις 24:00, στην ΕΡΤ2, τιμά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, αλλά και αυτούς που έδωσαν την τέχνη και το ταλέντο τους για να δημιουργηθούν αυτοί οι ανεκτίμητοι εθνικοί θησαυροί: τα δημοτικά τραγούδια!

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Βασίλης Αθανασιάς (βιολί), Παναγιώτης Τσάκος (κιθάρα), Αλέξανδρος Σωτήρχος (λαούτο), Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν).

 Δείτε έξι υπέροχα video:

«Καραϊσκάκης» (Κλέφτικο – Παραδοσιακό)
Τραγουδά ο Αντώνης Κυρίτσης
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Αρκαδιανή» (Μoριάς – Συρτό)
Τραγουδά ο Παναγιώτης Λάλεζας
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Κάτω στις Μαυροθάλασσες» (Ηπειρώτικο – Παραδοσιακό)
Τραγουδά η Λευκοθέα Φιλιππίδη
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Δροσούλα της αγάπης» (Τσάμικο Στεριανό – Παραδοσιακό)
Τραγουδά ο Αντώνης Κυρίτσης
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Θρήνος μεγάλος γίνεται» (Κλέφτικο – Παραδοσιακό)
Τραγουδά η Σταυρούλα Δαλιάνη
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη για το δημοτικό τραγούδι
Τραγούδια που ύμνησαν τους ήρωες της Επανάστασης, άνδρες και γυναίκες, που συνέβαλαν στην υστεροφημία τους και συνάμα κατέγραψαν τα ιστορικά γεγονότα, αποτελώντας ιστορικά τεκμήρια.
«Τα δημοτικά τραγούδια τα σμίλεψαν εμπνευσμένοι άνθρωποι με οξυδέρκεια και φαντασία, που κατείχαν τα μυστικά της γραφής, τη ρίμα και το πύκνωμα των νοημάτων αλλά και την τέχνη της μελωδίας» σημειώνει, ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βογιατζάκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook