To ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Νύχτα της Εξόδου» του Λευτέρη Δακαλάκη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, θα μεταδοθεί από την ERT WORLD σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στις 13:00.

Το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει ότι η εθελούσια θυσία των Μεσολογγιτών δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά ήρθε ως φυσική συνέπεια του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων τής ηρωικής πόλης και του αισθήματος της ελευθερίας, που ήταν βαθιά ριζωμένο μέσα τους.

Οι πράξεις των Μεσολογγιτών, κατά τις πολιορκίες και την Έξοδο, χαρακτηρίζονταν από απολύτως δημοκρατικά φρονήματα. Εξέλεξαν, οι ίδιοι, ομόφωνα τον 28χρονο αρχηγό της φρουράς τους, συναποφάσιζαν για κάθε τους ενέργεια, έμειναν αμέτοχοι σε ντροπιαστικές για την κοινοβουλευτική ιστορία της πατρίδας μας έριδες και επέλεξαν οι ίδιοι να πεθάνουν παρά να σκλαβωθούν, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς οποιουδήποτε εξαναγκασμού, πράξη μοναδική στα ανθρώπινα χρονικά.

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι έργο μόνο Μεσολογγιτών, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί με απλότητα αλλά και σαφήνεια το πολιτισμικό βάθος της Ιεράς Πόλεως, στους τομείς της παιδείας, της Δικαιοσύνης, της ναυτοσύνης, της Ιατρικής, της Τυπογραφίας, του φιλελληνισμού, της αγωνιστικής υπερηφάνειας, χωρίς περιττές κορώνες. Κάθε ένας από τους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος είναι ξεχωριστός στο είδος του.

Στο ντοκιμαντέρ εμπεριέχονται μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα, προηγουμένων ετών, της αναπαράστασης της ανατίναξης του δημογέροντα Καψάλη, στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Χρήστου Βλαχογιάννη και σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Δακαλάκη.

Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνέβαλαν: Νίκος Κορδόσης (νομικός και ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»), Μαρία Μπακαδήμα (προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Αιτωλοακαρνανίας), Νικήτας Φιλιππόπουλος (δημοσιογράφος – εκδότης της τοπικής εφημερίδος «ΝΤΑΠΙΑ»), Rodanthi Rosa Florou (πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου), Giannis Dakalakis (μουσικοδιδάσκαλος, πρωτοψάλτης και συγγραφέας), Μιχάλης Κιτσινέλης (προϊστάμενος της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης), Nikos Mourkousis (γενικός ιατρός), Eleni Karanikola Tsouvela (δασκάλα και διδάκτωρ Λαογραφίας), Maria Kotta (αγιογράφος), Olaf Kjelsen (πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα).

Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικώς): Γιώργος Αθανασόπουλος (πολίτικη λύρα), Μαρία Αλεξανδροπούλου (πιάνο), Φρόσω Γατσώρη (πιάνο), Ζωή Κορκοντζέλου (πιάνο), Σοφία Τέγα (φλάουτο), Δημήτρης Φωλιάς (σαξόφωνο σοπράνο), Αλεξάνδρα Χασιώτη (κλαρινέτο), Ανδρέας Χασιώτης (τρομπέτα), Κωνσταντίνα Χατζηγεωργιάδου (φλάουτο), Ειρήνη Χρήστου (φλάουτο).

Σολίστ η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου

Τραγουδούν: Σοφία Τέγα, Χρήστος Βλαχογιάννης, Μιχάλης Παληκύρας, Στράτος Τρικαλινός

Ψάλλει η Χορωδία τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι. Π. Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος», υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου και πρωτοψάλτου, Γιάννη Δακαλάκη.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα:

«On this day I complete my thirty-sixth year» (Χρήστου Βλαχογιάννη – Lord Byron)

«Χριστός γεννάται…» (Καταβασία Χριστουγέννων – Ύμνος της Εκκλησίας)

«Marcia Funebre Sulla Morte D’un Eroe» (L. W. Beethoven)

Χορογραφία: Στέλλα Παπαδοπούλου

Χορεύουν: Ειρήνη Καράτσαλου, Μαρία Κουφού, Αλεξάνδρα Παλιούρα, Εβελίνα Πλιακούρα

Μακιγιάζ: Κωνσταντίνα Μητσοπούλου
Μετάφραση Ελβετού πρέσβεως: Νάγια Δακαλάκη
Εικονολήπτες: Γιώργος Παυλάκης, Φώτης Π., Λευτέρης Δακαλάκης (Ελβετία)
Ήχος-φωτισμός: Δίηχο, Πάτρα
Γραμματεία παραγωγής: Ερμίνα Ταράτσα
Ιστορική τεκμηρίωση ντοκιμαντέρ: Μαρία Μπακαδήμα (Προϊσταμένη ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας)
Κείμενα-διασκευές-εναρμονίσεις-ενορχηστρώσεις-διεύθυνση ορχήστραs: Χρήστος Βλαχογιάννης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δακαλάκης
Συμπαραγωγή: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Πρεσβεία Ελβετίας στην Ελλάδα
Εκτέλεση παραγωγής: Polis Production 2021

Δείτε το trailer

https://www.youtube.com/watch?v=t-fiUM8HNBU

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook