«Ιστορίες εκλογών» με τον Παύλο Τσίμα – Δείτε το τρέϊλερ
Τα δύο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα, μας ταξιδεύουν σε μισό αιώνα ιστορίας, όπως την αποτύπωσε ο καθρέφτης της κάλπης. Σε 18 εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1974 ως το 2019, που σημάδεψαν τη ζωή μας και άλλαξαν την Ελλάδα.
Πού κρίθηκε κάθε αναμέτρηση; Ποια πρόσωπα πρωταγωνίστησαν; Ποιες αποφάσεις έκριναν εξελίξεις; Ποια κοινωνικά ρεύματα διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα;
Πολιτικές προσωπικότητες, που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην εποχή τους, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, η Μαρία Δαμανάκη, ο Στέφανος Μάνος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Τηλέμαχος Χυτήρης καταθέτουν τη μαρτυρία τους. Το ίδιο και άνθρωποι που συνδέθηκαν με την ιστορία των εκλογών, όπως ο Νίκος Δήμου, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο Τάσος Μπιρσίμ.
Ακαδημαϊκοί, όπως ο Γιώργος Μαυρογορδάτος, η Βασιλική Γεωργιάδου, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Βασίλης Βαμβακάς και έμπειροι πολιτικοί επιστήμονες και εκλογικοί αναλυτές, όπως ο Πάνος Σταθόπουλος, ο Λευτέρης Κουσούλης, ο Γιάννης Λούλης, ο Δημήτρης Μαύρος, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, ο Στράτος Φαναράς, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, ο Γιώργος Σεφερτζής, ο Γιώργος Αράπογλου αποκρυπτογραφούν τα μυστικά των αριθμών και μας ξεναγούν στα παρασκήνια της πολιτικής.
Το πρώτο ντοκιμαντέρ, την Πέμπτη 18 Μαΐου, καταγράφει τον κύκλο της ανόδου, από την πτώση της δικτατορίας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, τη γένεση του ελληνικού δικομματισμού, τον ευρωπαϊκό άθλο της Ελλάδας, την εποχή των μεγάλων παθών και των χωριστών καφενείων, τη σύγκρουση Παπανδρέου – Μητσοτάκη και Σημίτη – Καραμανλή, μέχρι το θριαμβευτικό καλοκαίρι του 2004, των Ολυμπιακών Αγώνων και του Euro.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, την Παρασκευή 19 Μαΐου, έχει ως αφετηρία του τον μεγάλο εκλογικό σεισμό του Μαΐου 2012, την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και την ανασύστασή του, με νέους όρους, τον Ιούνιο του 2012. Ανατρέχει στα πρόδρομα σημάδια της κρίσης, στις εκλογές του 2007 και του 2009, ενώ κατόπιν παρακολουθεί την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015, μέχρι τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες, μετά την κρίση, εκλογές του 2019.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με τον Παύλο Τσίμα
Την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ
Ολες οι Ειδήσεις
- Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βοϊδονικόλας – Αυτοτραυματίστηκε με πιστόλι
- Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από αύριο Κυριακή – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
- OPEN – «Chef στην κουζίνα σας»: Γλυκόξινο καντονέζικο κοτόπουλο, αρωματική μηλόπιτα με streusel κανέλας και πρωτότυπη τούρτα εκλέρ – Σάββατο και Κυριακή στις 14:45 στο OPEN
- Χριστίνα Μπόμπα – Σάκης Τανιμανίδης: Το θρίλερ στον αέρα για Παρίσι – «Είμαστε ζωντανοί» (βίντεο)
- Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Στη φυλακή ο πρώην διαιτητής Παπαπέτρου για τους στημένους αγώνες – «Αποταμιεύσεις από τη διαιτησία και τη δουλειά μου στο δασαρχείο», είπε για τις 820.000 που βρέθηκαν σπίτι του
- Ιορδανία: Βίντεο ντοκουμέντο από το μακελειό σε ελληνορθόδοξη εκκλησία – Οι πιστοί έτρεχαν έντρομοι
- Βαγγέλης Τσάπας: Αυτοαποκαλύφθηκε τηλεοπτικά, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης των στημένων αγώνων –
- Pizza Fan: Βήμα- βήμα η απάτη με τις «αποδείξεις – κέρασμα» που εξαφάνιζαν τις εισπράξεις – Σε «τούβλα» με ευρώ το 1,1 εκατ. στην κρύπτη του ιδιοκτήτη – “Εκρυψαν” πάνω από 150 εκατ. (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook