Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Μούτσιος ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την οργάνωση The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία (THI), η οποία γιόρτασε λίγους μήνες πριν τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Στη Νέα Υόρκη ταξιδεύει η εκπομπή «Οι Έλληνες του Κόσμου» που θα μεταδοθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, στις 17:00 από το ΕΡΤNEWS και στις 00:30 από το ERT World. Η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Μούτσιος ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την οργάνωση The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία (THI), η οποία γιόρτασε λίγους μήνες πριν τα 10 χρόνια λειτουργίας της. Η Ελληνική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της παγκόσμιας ελληνικής και φιλελληνικής κοινότητας. Σκοπός της είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της Ελλάδας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος Τζωρτζ Στάμας και ο διευθύνων σύμβουλος Άντριου Λιβέρης μιλούν για το έως τώρα έργο της οργάνωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα. Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και κατέγραψε στιγμιότυπα και δηλώσεις φίλων και υποστηρικτών που παρευρέθηκαν σε μια ξεχωριστή βραδιά.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις. Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, μιλάει για το πώς άλλαξε τη ζωή της το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο αδερφός της χάθηκε κατά τη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους, με την συζήτηση να λαμβάνει χώρα στο μνημείο 9/11 Ground Zero Μemorial.

Επιπλέον, η κάμερα της εκπομπής καταγράφει εικόνες μέσα από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν που κατά τη διάρκεια της επίθεσης στους δίδυμους πύργους καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την ανακατασκευή του, εγκαινιάστηκε το 2022 σε μια λαμπρή τελετή. Ο ναός πλέον έχει διττό χαρακτήρα, καθώς εκτός της ορθόδοξης θρησκευτικής σημασίας παραμένει ένας τόπος λατρείας, ανοιχτός προς όλους, τιμώντας έτσι τη μνήμη των 3.000 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μάικλ Ψαρρός, συνιδρυτής και διευθύνων Εταίρος KPS Capital Partners -Αντιπρόεδρος «Φίλων Αγίου Νικολάου» διηγείται στον Γιάννη Μούτσιο την ιστορία και τις προσπάθειες που έγιναν για την κατασκευή του και εξηγεί τους ιδιαίτερους συμβολισμούς στο εσωτερικό του ναού, καθώς και τη σημασία του φωτός που διέπει όλο το κτίσμα.

Τέλος, η εκπομπή καταγράφει στιγμιότυπα από την δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό προξενείο της Ελλάδος, με αφορμή την θεατρική παράσταση «Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις» στο θέατρο Beacon. Παρούσα στην εκδήλωση η πρωταγωνίστρια Μόνικα Μπελούτσι, η οποία ενσαρκώνει στην παράσταση τη μεγάλη ντίβα της όπερας. Ακόμη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου, αλλά και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Maria by Callas», Τομ Βολφ, οι οποίοι μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τη σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο, καθώς και για τη σχέση της με τη Νέα Υόρκη.

Παρουσίαση, δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιάννης Μούτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθηνά Καζολέα
Μοντάζ: Νταβιντ Γαβριηλίδης
Παραγωγή: Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού, Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook