Στον Μανώλη Ρασούλη, θα ταίριαζε ιδανικά το επίθετο «ο επίμονος». Σε όλα. Επίμονος στις φιλοσοφικές αναζητήσεις, στην πίστη ότι η Τέχνη σώζει, στην ανάγκη να υπάρχει η ευγένεια και το χιούμορ στη ζωή.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη παρουσιάζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, στις 10 το βράδυ, μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ2.

Κάποιοι τον αγαπούν ως στιχουργό. Κάποιοι ως συγγραφέα, ως δημοσιογράφο και κάποιοι άλλοι ως τραγουδιστή. Αυτοί που τον γνώριζαν καλά τον αγαπούν ως γνήσιο οραματιστή μιας κοινωνίας δίκαιης, ειρηνικής, πνευματικής με κινητήριο μοχλό την αγάπη και την Τέχνη.


Στον Μανώλη Ρασούλη, θα ταίριαζε ιδανικά το επίθετο «ο επίμονος». Σε όλα.
Επίμονος στις φιλοσοφικές αναζητήσεις, στην πίστη ότι η Τέχνη σώζει, στην ανάγκη να υπάρχει η ευγένεια και το χιούμορ στη ζωή.

Για πάντα αντισυμβατικός! Όπως ο ίδιος έλεγε, μπορούσε να διαχειριστεί την αναρχία στο μυαλό του γιατί ήταν «συντηρητικός», εννοώντας ότι είχε βαθιά πίστη στη μουσική παράδοση της Ελλάδας.

Ποιος άλλος θα μπορούσε άλλωστε να θεωρεί το «Η ζωή μου όλη» ως το πιο σαιξπηρικό ελληνικό τραγούδι, δυνατό και πολύ αισιόδοξο.

Τη ζωή και το έργο αυτού του τόσο αντισυστημικού, εκρηκτικού και συνάμα μειλίχιου ανθρώπου, επιχειρούν να παρουσιάσουν η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων».

Ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο αλλά και εύκολο ταυτόχρονα.

Δύσκολο γιατί η πολυπλοκότητα της σκέψης του αγγίζει την απόλυτη απλότητα… και εύκολο γιατί μέσα στα δαιδαλώδη κείμενα και στίχους του, προσφέρει πάντα τη λύση και τη λύτρωση.

Όπως κάθε άνθρωπος που αγαπά ειλικρινά και ανιδιοτελώς, έτσι και ο Μανώλης Ρασούλης είχε στη ζωή του λίγους, αλλά πραγματικά αληθινούς φίλους.

Κάποιοι απ’ αυτούς θα βρεθούν στο πλατό της εκπομπής, μαζί με την κόρη του Ναταλία Ρασούλη: ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Κωνσταντίνος Στεφανής.

Όλοι μαζί θα θυμηθούν περιστατικά, συνεργασίες , γεγονότα που έχουν χαραχτεί στη μνήμη και στην καρδιά τους. Άλλωστε και ο Χρήστος Νικολόπουλος υπήρξε επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του Μανώλη Ρασούλη, οπότε οι αφηγήσεις των ιστοριών είναι αδύνατον να χωρέσουν στον τηλεοπτικό χρόνο μιας εκπομπής.

«Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Αν πεθάνει μια αγάπη», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Πες μου πώς γίνεται», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Ο φαντάρος», «Αχ! Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Τρελή κι αδέσποτη», «Όλα σε θυμίζουν», «Με τα φώτα νυσταγμένα (Οι Νταλίκες)», είναι μερικά μόνο από τα θρυλικά τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη, που θα ερμηνευτούν με μεγάλη αγάπη στην εκπομπή, από τους φίλους και συνεργάτες του.
Τόσο σπουδαία και συνάμα τόσο λίγα για τον Μανώλη Ρασούλη, τον στοχαστή που ανανέωσε το λαϊκό τραγούδι, που έκανε τους ροκάδες να ακούσουν λαϊκά και ανακάτεψε τον χώρο της διανόησης, αλλά και της πολιτικής.

Ο Κώστας Μπαλαχούτης με την εύστοχη παρέμβασή του, κατορθώνει και συμπυκνώνει έναν πολυκύμαντο καλλιτεχνικό βίο, μέσα σε λίγα λεπτά!

Παρακολουθήστε μία από τις ωραιότερες και γεμάτη σεβασμό εκπομπή από την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, για τον τρυφερό φιλόσοφο του ελληνικού πενταγράμμου, Μανώλη Ρασούλη, στην «Αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2. 

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Με σένα πλάι μου» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής. Πρώτη ερμηνεία: Λεωνίδας Βελής, 1984).
Τραγουδούν η Ναταλία Ρασούλη και ο Κωνσταντίνος Στεφανής.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Με τα φώτα νυσταγμένα (Οι Νταλίκες)» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Γιώργος Σαρρής, 1982).
Τραγουδούν: Ναταλία Ρασούλη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Παντελής Θεοχαρίδης, Αφεντούλα Ραζέλη, Κωνσταντίνος Στεφανής, Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Όλα σε θυμίζουν» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Μάνος Λοΐζος. Πρώτη ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου, 1979).
Τραγουδά η Αφεντούλα Ραζέλη.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Το κοτλέ παντελονάκι» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Πρώτη ερμηνεία: Δημήτρης Κοντογιάννης, 1979).
Τραγουδά ο Δημήτρης Κοντογιάννης.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Τρελή κι αδέσποτη» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Πρώτη ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου, 1978).
Τραγουδά ο Παντελής Θεοχαρίδης.
Δείτε το βίντεο εδώ. 

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Το πορτρέτο του Μανώλη Ρασούλη σκιαγραφεί ο Κώστας Μπαλαχούτης, ο οποίος κατορθώνει και συμπυκνώνει έναν πολυκύμαντο καλλιτεχνικό βίο, μέσα σε λίγα λεπτά!
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook