Με την αυστηροποίηση των ποινών και για τους χρήστες επιδιώκεται να παταχθεί μία παράνομη και ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα που παραπέμπει σε Λερναία Υδρα.

Αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα θα βρίσκονται οι χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου, το οποίο, δηλαδή, δεν έχει προέλθει έναντι αντιτίμου σε κάποια από τις πλατφόρμες streaming.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή προστίμων και τη διενέργεια ελέγχων σε όσους καταναλώνουν «πειρατικό» περιεχόμενο.

«Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την επιβολή προστίμων και τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όσους καταναλώνουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Στοιχεία χρηστών πειρατικού streaming έχουν εντοπίσει οι Αρχές κατά τις πρόσφατες υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων που παρείχαν, έναντι μηνιαίας συνδρομής, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο. Η παράγραφος 2 του άρθρου 23 του ν. 3166/2003, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, προβλέπει ποινές από 500 έως 15.000 ευρώ για τους παράνομους χρήστες οπτικοακουστικών προϊόντων εφόσον γνωρίζουν ή έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν «σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η χρήση ή κατοχή παράνομων συσκευών αποτελεί παράνομη δραστηριότητα». Εάν ένας πάροχος κινηθεί νομικά κατά παράνομου χρήστη, τότε προβλέπεται η επιβολή ως διοικητικής κύρωσης, προστίμου έως 300.000 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο είναι ασαφές ή δεν συνοδεύεται με την απαιτούμενη δευτερογενή νομοθεσία με αποτέλεσμα οι χρήστες να παραμένουν στο απυρόβλητο. Η κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού συμπίπτει με ενημερωτική εκστρατεία φορέων της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη Βρετανία που προειδοποιεί ότι η παράνομη κατανάλωση περιεχομένου streaming μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προσαγωγές και συλλήψεις των χρηστών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή με την αυστηροποίηση των ποινών και για τους χρήστες επιδιώκεται να παταχθεί μία παράνομη και ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα που παραπέμπει σε Λερναία Υδρα. Τα κυκλώματα του streaming βρίσκουν νέες μεθόδους δράσης, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ζήτηση για χαμηλού κόστους περιεχόμενο είναι υψηλή, έστω κι αν η πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο ενδέχεται να οδηγήσει σε υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Προσωπικός αριθμός

Εκτός από τις ρυθμίσεις για το παράνομο streaming, χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου έκανε γνωστό ότι μέσα στη χρονιά θα καταστεί δυνατή η δημιουργία προσωπικού αριθμού πολίτη –θα αποτελείται από τον ΑΦΜ, ένα γράμμα και δύο αριθμούς– μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο. Επίσης, η πλατφόρμα Gov.gr θα εμπλουτιστεί με νέες υπηρεσίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα έργα ψηφιοποίησης. Ξεχωρίζουν το e-justice, με το έργο της από απόσταση εξέτασης μαρτύρων να είναι σε πορεία παράδοσης, ενώ η επίδοση δικογράφων πραγματοποιείται σε πιλοτικό στάδιο. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμικών καμερών και ραντάρ για την ανίχνευση δασικών πυρκαγιών και την εκ νέου προκήρυξη του προγράμματος μικροδορυφόρων που εστιάζεται στη γεωπαρατήρηση με στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης των φυσικών φαινομένων. Ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος μικροδορυφόρων έχει βρει αντίθετη την ελληνική διαστημική βιομηχανία που υποστηρίζει ότι η συμβολή της συρρικνώνεται, αλλά κατά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επιτευχθεί συναίνεση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook