Με την έναρξη του ντοκιμαντέρ, η πρώτη παρουσιάστρια στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Κυπραίου, εκφωνεί το ίδιο πρόγραμμα που παρουσίασε τη στιγμή της έναρξης του κρατικού καναλιού, το 1966.

Φέτος συμπληρώνονται 58 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης και την πρώτη εκπομπή προγράμματος στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Η έναρξη της τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) μετά από πολλές δυσκολίες και με ελάχιστα τεχνικά μέσα. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Γιώργος Κάρτερ και διευθυντής ο Μιχάλης Γιαννακάκος. Στις 18:30 της 23ης Φεβρουαρίου 1966, η δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε τους λιγοστούς τηλεθεατές, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της ημέρας. Το αρχικό πρόγραμμα είχε πολύ μικρή διάρκεια και περιλάμβανε τις εκπομπές «Διεθνή επίκαιρα», «Για σας κυρία μου», το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ «Αυστραλία», καθώς κι ένα αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για τον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στο https://www.ert.gr/ert-arxeio/enarxi-tis-ellinikis-tileorasis-23-fevroyarioy-1966, την εκπομπή «Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια», η οποία είναι αφιερωμένη στην έναρξη της ελληνικής τηλεόρασης. Πρόκειται για ένα αυτοτελές ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1980, αφιερωμένο στους ανθρώπους που ξεκίνησαν την ελληνική τηλεόραση, το οποίο γυρίστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 14 ετών από την έναρξη εκπομπής του κρατικού καναλιού.

Με την έναρξη του ντοκιμαντέρ, η πρώτη παρουσιάστρια στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, Ελένη Κυπραίου, εκφωνεί το ίδιο πρόγραμμα που παρουσίασε τη στιγμή της έναρξης του κρατικού καναλιού, το 1966. Έπειτα, ο Μιχάλης Γιαννακάκος, ένας από τους πρωτεργάτες της κρατικής τηλεόρασης, περιγράφει την άκρα μυστικότητα, κάτω από την οποία εργάστηκε ο ίδιος και η ομάδα του, για να λειτουργήσει η κρατική τηλεόραση μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) κι όχι ως ιδιωτικός σταθμός.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κάρτερ, η Ελένη Κυπραίου και ο Γιώργος Δάμπασης επιχειρούν μια αναδρομή στην έναρξη του ΕΙΡΤ. Ακόμη, παρεμβάλλεται συνέντευξη της ερμηνεύτριας Γιοβάννας, η οποία συμμετείχε στο πρώτο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης. Την ακούμε να ερμηνεύει ξανά ένα από τα τραγούδια που είχαν ακουστεί στο πλαίσιο εκείνης της μουσικής εκπομπής. Επιπλέον, οι τεχνικοί Μικές Ψαλίδας και Άρης Στασινόπουλος μιλάνε για την κατασκευή του πρώτου πομπού αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος, αρχικά για τις ανάγκες του καναλιού της ΔΕΗ και στη συνέχεια για τις ανάγκες του ΕΙΡΤ. Η σκηνογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου και ο παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών Γιάννης Διακογιάννης καταθέτουν τις δικές τους μνήμες από την περίοδο γένεσης της τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος αναφέρεται στην πρώτη τηλεοπτική θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνίστησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ. Τέλος, ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός περιγράφει πώς ξεκίνησε την τηλεοπτική του πορεία. Στην εκπομπή, προβάλλονται αποσπάσματα από τα δύο πρώτα ξένα σίριαλ που μεταδόθηκαν από την ελληνική τηλεόραση, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό.

«Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια»

Έτος παραγωγής: 1980
Πρώτη μετάδοση εκπομπής: 23.02.1980
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μίχος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook