ΕΡΤ2: «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Έλληνες ποιητές» – Αφιέρωμα στη μνήμη του

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο και το ξεκίνημα της συνεργασίας του μαζί του το 1960.
Σειρά μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα σπουδαίων δημιουργών από τον χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
«Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Έλληνες ποιητές» (7/4/2005: Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο, παραγωγής 1984, αφιερωμένο στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, παρακολουθεί τη στιγμή της καριέρας του κατά την οποία ο σπουδαίος και με πλατιά απήχηση αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο και το ξεκίνημα της συνεργασίας του μαζί του το 1960.
Περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από την επαφή του με τη μουσική και τον στίχο του έντεχνου, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει μεγάλους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Λειβαδίτη), γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.
Μιλάει, επίσης, για τη γνωριμία του με τους ποιητές και την επαφή του με τον χώρο της ποίησης.
Στην εκπομπή εμφανίζονται οι Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μιχάλης Κατσαρός, Ιάκωβος Καμπανέλλης και Λευτέρης Παπαδόπουλος να μιλούν για τη μοναδικότητα της φωνής του Μπιθικώτση, η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών, που εισχώρησε έτσι στο ελληνικό τραγούδι και ήρθε κοντά στον ελληνικό λαό. Γίνεται μάλιστα λόγος για το πώς βασίστηκαν στη φωνή του και εμπνεύστηκαν για να γράψουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια από τους κύκλους «Ρωμιοσύνη» (Γ. Ρίτσου-Μ. Θεοδωράκη) και «Άξιον Εστί» (Ο. Ελύτη-Μ. Θεοδωράκη): «Όταν σφίγγουν το χέρι», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Επίσης, ακούγονται τα τραγούδια: «Στο περιγιάλι το κρυφό» (Γ. Σεφέρη-Μ. Θεοδωράκη), «Η βάρκα του καμπούρη Αντρέα» (Κ. Βάρναλη- Μ. Θεοδωράκη), «Αύριο πάλι» (Ν. Γκάτσου-Δ. Μούτση), «Πού το πάνε το παιδί» (Ν. Γκάτσου-Μ. Χατζιδάκι), «Αυτούς που βλέπεις» (Μ. Κατσαρού-Μ. Θεοδωράκη), «Δόξα τω Θεώ» (Ι. Καμπανέλλη-Μ. Θεοδωράκη), «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» (Λ. Παπαδόπουλου-Στ. Ξαρχάκου), «Ο καημός» (Δ. Χριστοδούλου- Μ. Θεοδωράκη), «Δραπετσώνα» (Τ. Λειβαδίτη-Μ. Θεοδωράκη).
Ακόμη, στην εκπομπή περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, εικόνες από την Κατοχή και την Αντίσταση, την Απελευθέρωση του ’44 στην Αθήνα και στην Καισαριανή, καθώς και πλάνα της Δραπετσώνας των αρχών της δεκαετίας ’80.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Ολες οι Ειδήσεις
- Εργατική Πρωτομαγιά: Μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
- Πλακιάς σε Φάμελλο για απόλυση Γενιδούνια: “Αν γνώριζες τον ρόλο του θα ντρεπόσουν να κάνεις τέτοιες δηλώσεις”
- Εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική : «Καταδρομική εισβολή, είχαν άγριες διαθέσεις, χτυπούσαν με γκλομπ και πυροσβεστήρα»
- Κώστας Γενιδούνιας για Hellenic Train: “Γυρνώντας από τη δουλειά, είδα αφισοκολλημένη την απόλυσή μου” (βίντεο)
- Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: Κάνει διακοπάρες και ζωάρα, θέλει να γίνει καθηγητής σε γλώσσα που δεν ξέρει (βίντεο)
- Φίλιππος Μπεκιάρης: Ο 26χρονος που κέρδισε τα 100.000 ευρώ αποκαλύπτει – “Μέχρι να φτάσω τις 30 χιλιάδες δεν σκεφτόμουν τα χρήματα (βίντεο)
- Αθηνά Οικονομάκου: «Αν η χαρά είχε ήχο, θα ήταν οι φωνές τους», παιχνίδια με τα παιδιά της (βίντεο)
- Porto Leone: Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια – Το υποβλητικό teaser της νέας δραματικής σειράς του Alpha
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook