ΕΡΤNEWS: ΠΡΕΜΙΕΡΑ «365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου – «28η Οκτωβρίου 1940, οι πρώτες μέρες του πολέμου» – Δευτέρα 28.10.2024, στις 23:00
Η εκπομπή φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία του πρώτου νεκρού στρατιώτη. Ποιος ήταν, από πού ξεκίνησε και πώς σκοτώθηκε ο νεαρός στρατιώτης που με το αίμα του γράφτηκε το ιστορικό πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου;
Στην πρεμιέρα της εκπομπής «365 Στιγμές», τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS, η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει ένα διαφορετικό αφιέρωμα ανήμερα της εθνικής μας επετείου, επικεντρώνοντας την έρευνα στις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.
Από την όπερα του Ιταλού συνθέτη Πουτσίνι στο Εθνικό Θέατρο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του πολέμου και την παράδοση του τελεσίγραφου χαράματα στο σπίτι του Μεταξά, η εκπομπή μεταφέρεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Φτάνει στις κορυφές της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, και δείχνει ένα προς ένα τα σημεία απ’ όπου μπήκαν οι Ιταλοί. Επισκέπτεται τα χωριά της περιοχής όπου έζησαν τις πρώτες μάχες και τις πρώτες νίκες. Συναντά την τελευταία εν ζωή γυναίκα της Πίνδου, αλλά και το μικρό παιδάκι τότε, που το έκρυψε Ιταλός στο σχολείο του, για να μην σκοτωθεί την ώρα που έμπαιναν στο χωριό.
Η εκπομπή φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία του πρώτου νεκρού στρατιώτη. Ποιος ήταν, από πού ξεκίνησε και πώς σκοτώθηκε ο νεαρός στρατιώτης που με το αίμα του γράφτηκε το ιστορικό πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου; Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλάει με τον άνθρωπο που ανακάλυψε ποιος ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης, ενώ η εκπομπή εντοπίζει τους απογόνους του οι οποίοι αναζητούν μέχρι σήμερα πού είναι θαμμένος ο στρατιώτης.
Μέσα από την παρουσίαση των πρώτων ημερών του πολέμου, η εκπομπή προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του τι οδήγησε τους Έλληνες να πολεμήσουν και να γράψουν το έπος της Πίνδου, αλλά και στο τι θα έκανε σήμερα η νέα γενιά σε μία παρόμοια συνθήκη.
Αρχισυνταξία: Σταύρος Βλάχος – Μάγια Φιλιπποπούλου
«365 στιγμές» με τη Σοφία Παπαϊωάννου, Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS
Ολες οι Ειδήσεις
- «Ρεβεγιόν»… «ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 21.00, στον ΣΚΑΪ – Δείτε το τρέϊλερ
- Τζένη Μπαλατσινού : Το βίντεο με τον 5χρονο γιο της στην κουζίνα του σπιτιού
- «Εκδικητικός με προσωπικότητα αλκοολικού» ο Τράμπ, ναρκομανής ο Μάσκ και «συνωμοσιολόγος» ο Βανς, λέει η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
- Η γιορτή της Eurovision αρχίζει στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 19:00, με την εκπομπή «Sing for Greece – Ελληνικός Τελικός 2026 – Οι φιναλίστ»
- Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους
- Μητσοτάκης: Έξη μέτρα για το στεγαστικό – Επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς στην επαρχία – Επιπλέον 160 εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τον Γιάννη Καραβασάνη – Φωτογραφίες
- Ελένη Μενεγάκη: Ποζάρει με γιορτινή διάθεση μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook