«Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» με τον Αλέξη Παπαχελά: Το τέταρτο επεισόδιο «Η Ελλάδα στον γύψο» – Δείτε Sneak Preview
Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Ελλάδα στον γύψο», γυρνάμε στην περίοδο της Επταετίας.
Η «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974», η νέα μεγάλη σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων του Αλέξη Παπαχελά, συνεχίζει απόψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και φωτίζει άγνωστα παρασκήνια της πιο ταραγμένης δεκαετίας της σύγχρονης ιστορίας μας.
Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Ελλάδα στον γύψο», γυρνάμε στην περίοδο της Επταετίας. Μια ελληνοτουρκική συνάντηση-φιάσκο στον Έβρο είναι ο προάγγελος ενός νέου κύκλου αιματηρών επεισοδίων στην Κύπρο που ξεκινάει το 1967.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχειρεί το αποτυχημένο αντικίνημα, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μαζικής αντίστασης στη χούντα που κορυφώνονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και η καρέκλα του Παπαδόπουλου αρχίζει να τρίζει.
Ποιος και γιατί αποφάσισε να φύγει η ελληνική μεραρχία από την Κύπρο; Ποια στάση κράτησαν οι Αμερικανοί απέναντι στο νέο καθεστώς και πότε άρχισε να αλλάζει;
Ποιους πράκτορες χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν μηνύματα στον Παπαδόπουλο; Τι ρόλο έπαιξε ο Ελληνοαμερικάνος μεγιστάνας Τομ Πάππας; Γιατί απέτυχε το κίνημα του Ναυτικού; Ποιος πρότεινε στην Τουρκία να περάσει η Κύπρος στην Ελλάδα επειδή είναι «τόση δα»;
Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων αποκαλύπτουν τι συνέβαινε στο παρασκήνιο τα πρώτα χρόνια της χούντας και πώς μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων εξέθεσαν τη χώρα στο εξωτερικό και αποδυνάμωσαν την άμυνα της Κύπρου, μιλούν για τις σχέσεις Παπαδόπουλου – Ιωαννίδη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την ώρα που εισέβαλε το τανκ μέσα στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973.
Σενάριο: Αλέξης Παπαχελάς (Βασισμένο στα βιβλία του «Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας» των εκδόσεων Εστία και «Ένα σκοτεινό δωμάτιο» των εκδόσεων Μεταίχμιο)
Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης
Αρχισυντάκτης: Σάκης Ιωαννίδης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Τάσος Σακελλαρόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Λεωνίδας Λιάμπεης, Long Run Productions
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
1964 – 1974
Με τον Αλέξη Παπαχελά
Η νέα μεγάλη σειρά ντοκιμαντέρ
Κάθε Δευτέρα στις 21.00, στον ΣΚΑΪ
#SkoteiniDekaetia
Ολες οι Ειδήσεις
- Πέτρος Κωστόπουλος για Ελένη Μενεγάκη: «Βγαίνει μία “κυράτσα” τώρα, ψεύτρα, βλαχάρα των media που λέει ότι εμείς ξέρουμε» (βίντεο)
- Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1
- Καλαμαριά: Στον εισαγγελέα ο 23χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου – «Βρισκόμουν σε άμυνα» είπε στους αστυνομικούς – Αναζητούνται ακόμη 2 άτομα (βίντεο)
- Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα – Καλά στην υγεία τους οι 24 ναυτικοί, ανάμεσά τους 10 Έλληνες
- Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το νησί Χαργκ, το “διαμάντι” του Ιράν – Πλήγματα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη – Δεν υπήρξαν ζημιές στις πετρελαϊκές υποδομές, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ
- Το Happy Traveller στη Χιλή – Άνδεις & Valparaíso – Σάββατο 14 Μαρτίου στις 16.45, στον ΣΚΑΪ – Τρέϊλερ
- «Βραβευμένες με Όσκαρ» ταινίες στο ERTFLIX
- «Chef στην κουζίνα σας»: Μελιτζανοπιτάκια, καλαμάρια γεμιστά με φέτα και μια αφράτη και σιροπιαστή καρυδόπιτα Αρκαδίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook