ΕΡΤNEWS: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η εκλογή του νέου Ποντίφικα και η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας στην Αθήνα στην εκπομπή «Forcé» – 05.05.2025

Απόψε, Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 στις 22:00
Δύο εξελίξεις που κυριαρχούν στην παγκόσμια ατζέντα και μία που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του αποψινού Forcé στις 22:00, στο ΕΡΤNEWS που επιμελείται και παρουσιάζει ο Σωτήρης Δανέζης: η Ουκρανία και η νέα φάση του πολέμου, το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα και η DEFEA 2025, μία από τις σημαντικότερες αμυντικές εκθέσεις της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Αθήνα.
Για «αναπόφευτκη συμφιλίωση» με την Ουκρανία κάνει τώρα λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως το Κίεβο μετρά 200 ρωσικές επιθέσεις την ημέρα και μιλάει για επικοινωνιακούς ελιγμούς χωρίς ουσία. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ εγκρίνει την πρώτη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ εξασφάλισαν στρατηγική πρόσβαση στα κρίσιμα ορυκτά της χώρας.
Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, το Βατικανό εισέρχεται σε μια από τις πιο καθοριστικές του διαδικασίες: την εκλογή του νέου Πάπα. Την Τετάρτη 7 Μαΐου, οι 133 καρδινάλιοι-εκλέκτορες εισέρχονται στην Καπέλα Σιξτίνα. Η εκλογή του νέου Ποντίφικα θα επηρεάσει την πορεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον ρόλο της στο διεθνές σκηνικό. Οι υποψήφιοι, οι θεολογικές τάσεις και τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της διαδοχής διαμορφώνουν ένα εκλογικό σκηνικό με παγκόσμια σημασία.
Στην Αθήνα την ίδια ώρα, ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025. Με συμμετοχές από 45 χώρες, η έκθεση επιβεβαιώνει τον ρόλο της Αθήνας ως στρατηγικού κόμβου, με την ελληνική αμυντική βιομηχανία να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Καλεσμένοι στο στούντιο του Forcé και σε ζωντανές συνδέσεις:
- Κωνσταντίνα Μπότσιου, καθηγήτρια Πολιτικής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων
- Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών
- Νικόλαος Αρβανιτίδης, Δρ. Οικονομικής Γεωλογίας
- Ανδρέας Λουδάρος, εκκλησιαστικός συντάκτης
- Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος
- Δημήτρης Σκαλαίος, πρόεδρος ΔΣ ΕΕΛΕΑΑ & Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΑΒ
Με ανάλυση, εμπεριστατωμένες απόψεις και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ από την ισχυρή ομάδα των ανταποκριτών της ΕΡΤ, το Forcé φωτίζει τις πραγματικές διαστάσεις των διεθνών εξελίξεων που καθορίζουν τον κόσμο που ζούμε.
«Forcé» με τον Σωτήρη Δανέζη.
Απόψε, Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 στις 22:00, στο ΕΡΤNEWS
Ολες οι Ειδήσεις
- Σε ύφεση η φωτιά σε Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα: Κάηκαν σπίτια, δεκάδες απεγκλωβισμοί, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις η Πυροσβεστική
- Μέρκελ: «Με πλήγωσε όταν με συνέδεσαν με τον ναζισμό» – «Δεν θα ζητούσα συγγνώμη για το πώς χειρίστηκα την κρίση» (βίντεο)
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, περιοχές της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου
- Φωτιά σε Ραφήνα και Πικέρμι: Προς Σπάτα κινείται το πύρινο μέτωπο –Καίγονται σπίτια, μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών, μάχη των πυροσβεστών
- Κρήτη: Αυτός είναι ο γυμνασιάρχης στο Ηράκλειο που προφυλακίστηκε για βιασμό μαθήτριας – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
- Ελένη Φουρέιρα: Viral η ατάκα για την καταγωγή της στη συναυλία της: “Τα κάνω όλα εγώ, είμαι Αλβανός»… (βίντεο)
- Big Brother: Ο αρχηγός αποφασίζει να κάνει «ό,τι γουστάρει» -Δείτε το τρέϊλερ και αποσπάσματα
- Mεγάλη φωτιά στη Ραφήνα κοντά σε σπίτια – Μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών – Κλειστή η Μαραθώνος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook