ΣΚΑΪ – «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ζωντανά σήμερα από το ιερό νησί της Πάτμου
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στη θεοβάδιστη Πάτμο προκαλεί δέος όπως και τα κειμήλια που φυλάσσονται εκατοντάδες χρόνια σε άριστη κατάσταση στο Μουσείο της Μονής.
Σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 14.45, η Πάτμος γίνεται το στούντιο του «Όπου Υπάρχει Ελλάδα», της Ευλαμπίας Ρέβη και του Γιώργου Κουρδή. Η Πάτμος αποτελεί κορυφαίο προορισμό και προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο όχι μόνο για τη θρησκευτική κληρονομιά της, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αλλά και για τη μοναδική φυσική ομορφιά της και τις συναρπαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει.
Ο διττός θρησκευτικός και κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Πάτμου προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο στο νησί. Η Πατμιάδα Σχολή και τα παραδοσιακά αρχοντικά από τη μία, η εξαιρετική γαστρονομία και η ιδιαιτερότητα των μικρών καταστημάτων από την άλλη, συνθέτουν μια εικόνα που κάνει το νησί ξεχωριστό.
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στη θεοβάδιστη Πάτμο προκαλεί δέος όπως και τα κειμήλια που φυλάσσονται εκατοντάδες χρόνια σε άριστη κατάσταση στο Μουσείο της Μονής.
Ένα «γηροκομείο» γαϊδουριών φροντίζει τα συμπαθή τετράποδα που είχαν υποστεί κακουχίες στο παρελθόν ως ζώα εργασίας στην Πάτμο και τα γύρω νησιά. Το σχέδιο δημιουργίας του υλοποιήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ‘70 από τον Πέρση πρίγκιπα Αγά Χαν και σήμερα η οικογένειά του συνεχίζει το έργο.
Δεκαετίες ολόκληρες αποτυπώνει στον φωτογραφικό φακό του εικόνες της Ελλάδας και ειδικότερα της Πάτμου, την οποία αγάπησε και έκανε πατρίδα. Ο Αμερικανός Robert Mccabe, μας περιγράφει τα κλικ της ζωής του στο νησί της Δωδεκανήσου.
Περιπέτειες υγείας που τους έφεραν στην κόψη του ξυραφιού εξιστορούν κάτοικοι της Πάτμου, νησιώτες στην άλλη άκρη της Ελλάδας, οι οποίοι εξαρτώνται από αεροδιακομιδές για σοβαρά περιστατικά. Σε ένα νησί που από 3.300 μόνιμους κατοίκους φθάνει τις 18.000 την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, η μοναδική γενική γιατρός δουλεύει ακατάπαυστα και καλύπτεται μόνο με προσωρινές αποσπάσεις συναδέλφων της.
Στην Πάτμο βρίσκεται ένα από τα πλέον οργανωμένα ναυπηγεία στο Αιγαίο, που όμως δεν θυμίζει σε τίποτα ένα τυπικό μηχανουργείο για σκάφη. Σε αυτό κατασκευάζονται πανέμορφα σκαριά όλων των ειδών από τους πιο έμπειρους καραβομαραγκούς του νησιού.
«ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ»
Με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή
Καθημερινά στις 14.45, στον ΣΚΑΪ
Ολες οι Ειδήσεις
- Δίκη για Τέμπη: Διακόπηκε για την 1η Απριλίου – Θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς και δικηγόρους για την χωρητικότητα της αίθουσας, χάος στο δικαστήριο (βίντεο)
- Δήμητρα Κατσαφάδου: “Με έλεγαν φυτό και ήμουν πάντα στην απέξω” – Το bullying, η κατάθλιψη και οι δυσκολίες
- Στο αρχείο η υπόθεση Παναγόπουλου για αδήλωτα 3,2 εκατ. ευρώ στα πόθεν έσχες -– H δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ
- 20 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας ΣΚΑΪ & BBC STUDIOS – Συμπαραγωγή δύο πολυαναμενόμενων σειρών ντοκιμαντέρ: The Diary of Anne Frank και Blue Planet III
- ΕΡΤ1: «ΠΟΠ Μαγειρική» με τον Ανδρέα Λαγό – Καλεσμένοι οι Αιμιλιανός Σταματάκης, Μικαέλα Θεοφίλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άγγελος Ανδριόπουλος, Λευτέρης Πράσινος – Aπό 23 έως 27.03.2026 23 Μαρτίου 2026
- «Μεγάλη Εικόνα»: Εκτάκτως Δευτέρα 23 & Τρίτη 24 Μαρτίου στις 00:40
- Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 μέτρα – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για αγρότες -ακτοπλοϊκά εισιτήρια
- Καρυστιανού: Απόλυτη ντροπή και απαξίωση η αίθουσα του δικαστηρίου – Είμαστε στιβαγμένοι σαν σαρδέλες, δεν μπορεί να γίνει έτσι δίκη (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook