Tα αφιωρώματα ξεκινούν σήμερα 28 Απριλίου 2025 με την έναρξη της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, από το αρχείο της ΕΡΤ.

Από Δευτέρα 28 Ιουλίου έως και Κυριακή 3 Αυγούστου 2025

Εξαιρετικά αφιερώματα, θεματικές εκπομπές και μοναδικά ντοκιμαντέρ με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, την εβδομάδα από Δευτέρα 28 Ιουλίου έως και Κυριακή 3 Αυγούστου 2025.

Τα αφιερώματα αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΡΤ www.ert.gr/archeio, καθώς και στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook www.facebook.com/ERTarchive

28 Ιουλίου 1975
Έναρξη της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΕΙΡΤ

Ειδησεογραφικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Δημήτρη Ρίζου για το ΕΙΡΤ, όπου περιγράφει την έναρξη της δίκης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, στις φυλακές του Κορυδαλλού. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εφέτης Ιωάννης Ντεγιάννης, εκφωνεί τα ονόματα των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι δηλώνουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Περιλαμβάνονται πλάνα μέσα και έξω από την αίθουσα όπου διεξάχθηκε η δίκη. Από το Αρχείο ΕΡΤ για την επέτειο 50 ετών από την έναρξη της δίκης των πρωταιτίων για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

29 Ιουλίου 1925: 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ – ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
(Παραγωγή 1975)

Σπάνιο τηλεοπτικό τεκμήριο από την εκπομπή «Αλάτι και Πιπέρι» της ΥΕΝΕΔ, όταν ο Φρέντυ Γερμανός είχε καλεσμένο στην εκπομπή του τον Μίκη Θεοδωράκη το καλοκαίρι του 1975, λίγο πριν τις συναυλίες του συνθέτη με το Canto General. Σε μια βαθιά ανθρώπινη και ουσιαστική συζήτηση, ο Θεοδωράκης ξεδιπλώνει την πορεία του από την Εθνική Αντίσταση και τις φυλακίσεις του, έως το καλλιτεχνικό του έργο,   τη σχέση του με τον στρατό, τον Νερούδα, τον Αλιέντε,  τους συνεργάτες του όπως ο Χατζιδάκις, ο Μπιθικώτσης και ο Χιώτης, καθώς και   τη δημιουργία εμβληματικών έργων όπως ο «Επιτάφιος» και η «Μυρτιά». Το τεκμήριο περικλείει πολύτιμες μαρτυρίες τόσο για τον ίδιο τον σπουδαίο συνθέτη και τον βίο του όσο και για την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Παρουσίαση: Φρέντυ Γερμανός.
Διεύθυνση εκπομπής: Αχιλλέας Βογιατζής.
Επιμέλεια ρεπορτάζ: Μαίρη Παραπονιάρη- Παπαοικονόμου

30 Ιουλίου 1975: Τα Μάλια Ηρακλείου 50 χρόνια πριν
ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ – ΜΑΛΙΑ
(Παραγωγή 1975)

Στην ενημερωτική εκπομπή του ΕΙΡΤ «Οι ρεπόρτες», ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος επισκέπτεται τα Μάλια του Ηρακλείου Κρήτης, τον Ιούλιο του 1975, εν μέσω τουριστικής περιόδου και συνομιλεί με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους του χωριού. Γίνεται λόγος για τις ασχολίες των κατοίκων, καθώς και ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα. Ανάμεσα σε άλλους μιλούν και ο πρόεδρος του χωριού, Εμμανουήλ Μαντιδάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νικόλας Ζαχαριάδης, μιλά για τη σημασία του κεντρικού δρόμου των Μαλίων και τα προβλήματα της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ καταγράφονται πλάνα από τους δρόμους, τα καταστήματα, εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τους τουρίστες στα Μάλια στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Ρεπορτάζ – παρουσίαση: Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

31 Ιουλίου 1920: Δολοφονία Ίωνα Δραγούμη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ – ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
(Παραγωγή 1997)

Ο διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας, Ίων Δραγούμης, δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1920 από βενιζελικούς αξιωματικούς. Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από το τραγικό αυτό γεγονός προτείνει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Βιογραφία του αιώνα» αφιερωμένο στον Ίωνα Δραγούμη σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας ιδιαίτερα γοητευτικής φυσιογνωμίας της ελληνικής πολιτικής σκηνής που θα συνδέσει στενά το όνομά του με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.
Σκηνοθεσία: Κοσμάς Βλάχος,
Παραγωγή: Γιάννης Κασπίρης

1η Αυγούστου 2007: Θάνατος της σκηνοθέτιδας και αρχαιολόγου Ευγενίας Περιορή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ – ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(Παραγωγή 1978)

Η εκπομπή παρουσιάζει τη σκηνοθέτη, αρχαιολόγο και συγγραφέα Ευγενία Περιορή, η οποία ήδη τότε, το 1978, είχε πραγματοποιήσει μεγάλη πορεία μέσα από τις εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του ΕΙΡ και της ΥΕΝΕΔ, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και καταγράφοντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις και ιστορίες από τη ζωή και την παράδοση πολλών ηπειρωτικών και νησιωτικών μας περιοχών. Η εκπομπή ξεκινά με πλάνα από ένα ντοκιμαντέρ για τους σφουγγαράδες της Καλύμνου, το οποίο ανήκει στη σειρά με τίτλο «Ο Ταξιδευτής» και με πλάνα της Ευγενίας Περιορή να εργάζεται στη μουβιόλα. Η Ευγενία Περιορή μιλά στον Δημήτρη Λυμπερόπουλο σχετικά με τους σφουγγαράδες της Καλύμνου, περιγράφει τους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί με περιηγητικές εκπομπές και επιχειρεί μια αποτίμηση της έως τώρα δουλειάς της. Ακόμη, τονίζει τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης, της ζωής στην επαρχία και της καταγραφής των αρχαιολογικών χώρων μέσα από τα ντοκιμαντέρ. Προβάλλονται πλάνα από την ανάβαση της ομάδας της στο όρος Λύκαιο με μουλάρια, απόψεις του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής καθώς και πλάνα από το επεισόδιο της σειράς «Ταξιδευτής» που είναι αφιερωμένο στην ηρωίδα της Επανάστασης του ’21, Ελένη Χαμέρη.
Παρουσίαση: Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

2 Αυγούστου 2000: Θάνατος του πανεπιστημιακού, ακαδημαϊκού και νομικού Αριστόβουλου Μάνεση
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ – ΜΕΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ
 (Παραγωγή 1987)

Για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του διακεκριμένου πανεπιστημιακού και νομικού Αριστόβουλου Μάνεση το Αρχειο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο του 1987 με τίτλο “Η Θεσσαλονίκη στη Δικτατορία- Μετά είκοσι χρόνια” που περιέχει μαρτυρίες αντιστασιακών. Ο Αριστόβουλος Μάνεσης μιλάει για το ιστορικό, τελευταίο του μάθημα στο Πανεπιστήμιο, τον Ιανουάριο του 1968, πριν τον αποπέμψει το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Μιλάει για τη δική του στάση απέναντι στο απριλιανό καθεστώς και ειδικότερα για την ομιλία του στους φοιτητές στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά την τελευταία του διάλεξη πριν ο ίδιος συλληφθεί από τη χούντα, που επρόκειτο για μία από τις πρώτες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Παραγωγή: Ρ.Σ. Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μίχος, Στάθης Τσώνος.
[Ανάρτηση στο Facebook]

2 Αυγούστου 1942: Γέννηση της Χιλιανής συγγραφέα Ιζαμπέλ Αλιέντε
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ – ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ
(Παραγωγή 2006)

Καλεσμένη σε αυτή την εκπομπή της σειράς συνεντεύξεων της Εύης Κυριακοπούλου είναι η Χιλιανή πολυμεταφρασμένη συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε. Μια συζήτηση εκ βαθέων για το περιπετειώδες ταξίδι της στη ζωή και τη λογοτεχνία, με σταθμούς σε γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, όπως ο θάνατος της κόρης της, οι έρωτες, οι απώλειες, αλλά και οι ιστορίες που γράφει και ο χαρακτήρες των βιβλίων της.
Κείμενα-παρουσίαση: Εύη Κυριακοπούλου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος

3 Αυγούστου 2005: Θάνατος της παιδαγωγού-συγγραφέα
και ραδιοφωνικής παραγωγού Λήδας Κροντηρά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ
(Παραγωγή 1991)

Στην εκπομπή – αφιέρωμα στην Αντιγόνη Μεταξά, τη θρυλική «Θεία Λένα», μεταδίδεται μεταξύ άλλων, συνέντευξη της κόρης της Λήδας Κροντηρά, η οποία από μικρή ακολούθησε τα βήματα και τον κόσμο της μητέρας της. Η Λήδα Κροντηρά σπούδασε παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι στη Σορβόννη και στο Λονδίνο. Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχε στις ραδιοφωνικές – και στη συνέχεια – τηλεοπτικές παιδικές εκπομπές της μητέρας της, και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, υπήρξε μόνιμη συνεργάτης της σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1971, πήρε τη σκυτάλη στην καθημερινή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή της, ενώ ανέλαβε την επιμέλεια και παρουσίαση της τηλεοπτικής παιδικής εκπομπής «Καλησπέρα παιδιά» (1976-1981).
Σενάριο-σκηνοθεσία: Κώστας Ζωγόπουλος.
Κείμενα-παρουσίαση: Εύα Ντελιδάκη.
[Η εκπομπή θα αναρτηθεί στο Facebook]

3 Αυγούστου 1975: Θάνατος του ποιητή και πεζογράφου Ανδρέα Εμπειρίκου
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ
(Παραγωγή 2003)

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου. Το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ “Εποχές και Συγγραφείς” του Τάσου Ψαρρά αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Εμπειρίκου και στη συμβολή του στο κίνημα του ελληνικού υπερρεαλισμού. Παρατίθενται βιογραφικά στοιχεία του ποιητή παράλληλα με γεγονότα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορικής πραγματικότητας της εποχής του. Η εκπομπή παράλληλα, παρακολουθεί την ψυχαναλυτική του δραστηριότητα καθώς συγκαταλέγεται στους πρώτους Έλληνες ψυχαναλυτές. Ταυτόχρονα, καταγράφει τη συγγραφική του παραγωγή από το 1934 και μετά -σχολιάζονται μεταξύ άλλων η ποιητική του συλλογή «Υψικάμινος» (1935), έργο που εισάγει τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα, και το σημαντικό μυθιστόρημά του «Ο Μέγας Ανατολικός»- ενώ αναφέρεται επιπλέον στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται πλάνα από προσωπικό αρχείο του Α. Εμπειρίκου και  ακούγονται σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, όπως, η συνομιλία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1960.
Στην εκπομπή μιλούν οι καθηγητές Φιλολογίας Γιώργης Γιατρομανωλάκης και Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, ο φιλόλογος Ιάκωβος Βούρτσης, ο κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, ο τυπογράφος-εκδότης Αιμίλιος Καλιακάτσος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος, κ.ά.
Έρευνα-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook