ΣΚΑΙ: Σειρά από ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Ο ΣΚΑΪ τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μία σειρά από ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στο μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης Ιστορίας μας.
Η πρεμιέρα της σειράς είναι την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 22.00, ανήμερα της Εθνικής Εορτής και ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί σε πέντε επεισόδια.
Τα γεγονότα και οι παράγοντες που συνέβαλαν στην Παλιγγενεσία των Ελλήνων, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, οι κρίσιμες στιγμές και οι σημαντικότερες αποφάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο Άρης Πορτοσάλτε, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ιστορικών ρίχνοντας φως σε μία από τις σημαντικότερες περιόδους όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας.
Το πρώτο διπλό επεισόδιο, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, αποκαλύπτει τη διαδρομή από την εθνική αφύπνιση στην Εθνεγερσία. Το ταξίδι στην ιστορία μας ξεκινά το 1770, 50 χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, όταν ξέσπασαν τα Ορλωφικά. Βήμα-βήμα παρακολουθούμε ποιοι ήταν οι παράγοντες εκείνοι που συνέβαλαν ώστε το υπόδουλο ελληνικό Γένος να επαναστατήσει ενάντια στην οθωμανική εξουσία, διεκδικώντας την ελευθερία του. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι είναι ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.), ο Θάνος Βερέμης (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Θανάσης Χρήστου (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), ο Ανδρέας Κούκος (Νομικός και Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.), ο Αντώνης Κλάψης (Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και ο Στέφανος Καβαλλιεράκης (Ιστορικός και Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών).
Στο δεύτερο μέρος του επεισοδίου, παρακολουθούμε και αναλύουμε τα πρώτα στάδια της επανάστασης, τις πρώτες νίκες των Ελλήνων επαναστατών έως την Άλωση της Τριπολιτσάς, όταν η πόλη επέστρεψε σε ελληνικά χέρια. Το επεισόδιο ξεκινάει με την σφαγή των Ελλήνων Χριστιανών της Τριπολιτσάς από τους Οθωμανούς το 1770 και τελειώνει με τους Έλληνες Χριστιανούς να παίρνουν πίσω την Τριπολιτσά τον Σεπτέμβριο του 1821.
Μια γοητευτική αναδρομή στα τελευταία πενήντα χρόνια πριν την Επανάσταση, που εξηγεί και ερμηνεύει τους παράγοντες που την προετοίμασαν.
Πρεμιέρα
Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 22.00 στον ΣΚΑΪ
Ολες οι Ειδήσεις
- Με κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τηλεδιάσκεψη στο Υπουργικό Συμβούλιο και μάσκα το απόγευμα στο Πεντάγωνο
- Οργή Ισραήλ: Drone των IDF κατέγραψε τη Χαμάς να σκηνοθετεί την «ανακάλυψη» σορού για να την παρουσιάσει στον Ερυθρό Σταυρό – Βίντεο
- Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας θέλει rebranding και λείπει από την κηδεία Σαββόπουλου; (βίντεο)
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Αποθεώθηκε στην Αυστραλία! Δείτε βίντεο
- Ο τυφώνας Μελίσα χτυπά την Τζαμάικα με σφοδρούς ανέμους – Νεκροί, πλημμύρες και μεγάλες ζημιές (βίντεο)
- Χαμός στον αέρα με την Λατινοπούλου – «Ζήτω ο Μεταξάς – Να απολυθούν “σκουπίδια” εκπαιδευτικοί» (βίντεο)
- Το Ισραήλ εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα μετά από εντολή του Νετανιάχου – Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας
- Δέσποινα Βανδή: Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θόρυβο με το περιπολικό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook