H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα με έργα Μότσαρτ, Βέρντι και Περτ

H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεχίζει τον κύκλο ραδιοφωνικών συναυλιών από το Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM.
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, στις 10 το πρωί, από την εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» με παραγωγό τον Διονύση Μαλλούχο, από την τελευταία ηχογράφηση της Ορχήστρας, θα παρουσιαστούν έργα των Β. Α. Μότσαρτ, Τζ. Βέρντι και Α. Περτ, υπό τη διεύθυνση του νέου, ταλαντούχου και βραβευμένου Εσθονού μαέστρου Jaan Ots.
Τη συναυλία θα ανοίξει το σύνολο χάλκινων πνευστών της Ορχήστρας με το «Triumphal March», της πιο διάσημης ίσως μουσικής σκηνής από την όπερα «Aida» του Τζουζέπε Βέρντι (1813- 1901).
Ακολουθεί ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι για πιάνο, το «Für Alina» του σύγχρονου Eσθονού συνθέτη Άρβο Περτ (1935), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ταλίν το 1976. Σε εκείνη τη συναυλία ο Άρβο Περτ παρουσίασε μια νέα προσωπική τεχνική σύνθεσης, γνωστή ως Tintinnabuli. Η τεχνική Tintinnabuli βασίζεται στην αφαιρετική χρήση του μουσικού υλικού, όπου ο απλός ρυθμός, οι βαθμιαίες μελωδίες που εξελίσσονται σταδιακά και οι τριαδικές, οι λεγόμενες φωνές tintinnabuli, ενσωματώνονται στην περίπλοκη τέχνη της πολυφωνίας, εκφράζοντας την ιδιαίτερη σχέση του Περτ με τη σιωπή.
Ερμηνεύει στο πιάνο ο Jaan Ots.
Στη συνέχεια, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη «Συμφωνία αρ. 38 σε ρε μείζονα, KV 504» του Β. Α. Μότσαρτ (1756- 1791). Το συγκεκριμένο έργο, που έχει την επονομασία «Prager Sinfonie» (Συμφωνία της Πράγας), συνέθεσε ο Μότσαρτ το 1786, σε ηλικία τριάντα ετών και θεωρείται ένα από τα ωριμότερα έργα του.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με το «Cantus in Μemoriam Benjamin Britten» του Άρβο Περτ, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μπέντζαμιν Μπρίτεν (1913-1976). Το έργο γράφτηκε το 1977, ως μια ελεγεία για τον θάνατο του μεγάλου Βρετανού συνθέτη, τον οποίο ο Περτ θαύμαζε.
Παρότι ο Περτ είναι από τους σημαντικότερους στον κόσμο εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής, το συγκεκριμένο έργο είναι κοσμικό, αφού αποτελεί έναν λιτό θρήνο σ’ έναν συνάδελφό του και δεν βασίζεται σε βιβλικά κείμενα. Μάλιστα, πρόκειται για το δημοφιλέστερο έργο του Περτ κι έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως μουσική επένδυση σε ταινίες και ντοκιμαντέρ.
O Jaan Ots είναι Εσθονός μαέστρος και πιανίστας. Σπούδασε πιάνο και τρομπέτα στην Ακαδημία Μουσικής της Εσθονίας, καθώς επίσης και διεύθυνση ορχήστρας στην Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία και στο Conservatoire National Supérieur de Paris. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ, διευθυντής ορχήστρας και μουσικός δωματίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ηχοληψία για τα Μουσικά Σύνολα: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Σπύρος Ηλιάδης
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6 FM
Info
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, ώρα 10:00
«Όλα τα πρωινά του Τρίτου» – Παρουσίαση: Διονύσης Μαλλούχος
H Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στo Τρίτο Πρόγραμμα με έργα Μότσαρτ, Βέρντι και Περτ
Σολίστ: Jaan Ots, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Jaan Ots
Live Streaming: webradio.ert.gr/trito
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma
https://www.facebook.com/ertnationalsymphonyorchestra
Ολες οι Ειδήσεις
- H μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE – Απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 19.45
- Τα πιο απολαυστικά ραντεβού είναι πάντα αυτά του Σαββατοκύριακου! Πρεμιέρα το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου
- Κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» – Απόψε, εκτάκτως στις 18:00
- ΥΠΕΞ για «Πίρι Ρέις»: Παρακολουθούμε στενά την πορεία του – Η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
- Νέα τουρκική NAVTEX – Ζητά την «αποστρατικοποίηση» 23 ελληνικών νησιών
- Η ΕΛΑΣ επικοινώνησε με την οικογένεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε η σύζυγός του, Μαράϊα
- Τα πρώτα βίντεο από την έφοδο των IDF στην πόλη της Γάζας – «Εξαλείφουμε τρομοκράτες», λέει το Ισραήλ – Συνεχίζεται η μεγάλη έξοδος των Παλαιστινίων
- Λοβέρδος για την προσχώρηση του στη ΝΔ: Υπηρετώ την επιλογή της σταθερότητας – Δεν θα ανοίξω βεντέτα με το ΠΑΣΟΚ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook