Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ :

Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 συνεδρίασε το μικτό  συμβούλιο  της ΠΟΣΠΕΡΤ  με παρόντες προέδρους, γ. γραμματείς και μέλη  των Δ.Σ  όλων των  πρωτοβάθμιων σωματείων που συγκροτούν  την ομοσπονδία μας .Σε αυτήν την σημαντική έκτακτη συνεδρίαση, όλοι οι εκπρόσωποι των  πρωτοβάθμιων σωματείων ενημερώθηκαν για  τις  τελευταίες  εξελίξεις  σε  ότι αφορά  την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ συνδικαλισμού και  κάθε εργατικού  δικαιώματος, καθώς επίσης και για  τη νέα επίδειξη  αυταρχισμού εκ μέρους της  διοίκησης της ΕΡΤ την ώρα μάλιστα, που έστω και για τα «μάτια του κόσμου»,  συνεχίζει  την παρωδία διαπραγμάτευσης για  ΣΣΕ με την  «αγαπημένη» της «σύμπραξη των τριών».

Μια διοίκηση που δεν δίστασε να εκθέσει  ακόμα  και τους αγαπημένους της  «διαπραγματευτές», αφού την ώρα αυτής της «διαπραγμάτευσης», προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού με σκοπό την ανάθεση «αξιολόγησης» των εργαζομένων σε ιδιωτική εταιρεία, καθορίζοντας μάλιστα εκείνη  τα κριτήρια, τη διαδικασία  και τον τρόπο «αξιολόγησης» των εργαζόμενων, πιστή στο δόγμα «Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει» .Μια απόφαση της διοίκησης, που επί της ουσίας   γράφει στα παλιά της τα παπούτσια, κάθε νομική, ηθική και γραμματολογική έννοια  του όρου «διαβούλευση», αλλά και τον ίδιο τον Ν.4324/2015 με τον οποίο  άνοιξε ξανά  η ΕΡΤ  και αναβίωσε  η σχέση εργασίας των παράνομα απολυμένων εργαζόμενων, με όλα τα δικαιώματα που είχαν μέσω ΣΣΕ, διαιτητικών αποφάσεων, ΓΚΠ και επιχειρησιακής  πρακτικής.

Η διοίκηση  και τα συνδικαλιστικά της εξαπτέρυγα –«διαπραγματευτές», ξεχνούν  άραγε ή δεν θέλουν να  θυμούνται, ότι δεν ΞΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΜΕ σε ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΡΤ  αλλά αναβίωσε η σχέση εργασίας μας και  ότι ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ;;;.

Εάν δεν αντιδράσουμε τώρα δυναμικά, η απόφαση αυτή  θα ανατρέψει όσα  με αγώνες  είχε καταφέρει στο παρελθόν  η ομοσπονδία μας  ώστε να  είναι ενεργός  ο ρόλος  των συνδικαλιστικών εκπροσώπων  των εργαζομένων, όταν οι διοικήσεις  έθεταν και το θέμα  της αξιολόγησης  προσωπικού, διασφαλίζοντας έτσι ότι  αυτή θα γίνει με διαδικασίες  ουδέτερες και αντικειμενικές και  δεν θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο  δίωξης ή συμμόρφωσης  των «μη αρεστών» και ιεραρχικής – μισθολογικής προώθησης  των  «ημετέρων» και αθρόες προσλήψεις  «αρίστων» για θέσεις ευθύνης , ούτε ασφαλώς  ότι  κρίσιμα και σημαντικά προσωπικά  μας  δεδομένα θα παραχωρηθούν  σε ιδιωτικές εταιρείες με άγνωστη σε μας  χρήση στο παρόν και στο μέλλον.

Απέναντι σε αυτή  την  αυταρχική και περιφρονητική συμπεριφορά της διοίκησης στη βούληση των εργαζόμενων και στους νόμους, το μικτό  συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ στην συντριπτική του πλειοψηφία  αποφάσισε να τεθούν όλα τα σωματεία σε αγωνιστική εγρήγορση και να σταλεί άμεσα  προς τη διοίκηση  σχετική εξώδικη διαμαρτυρία. Δυστυχώς  οι 2 συμπράττοντες «ομοτράπεζοι»  της διοίκησης συνδικαλιστές , μετά τα όσα έχουν ήδη απεμπολήσει από τις διεκδικήσεις μας (ακόμα και όσα έταζαν οι ίδιοι) στη «διαπραγμάτευση » για ΣΣΕ, καταψήφισαν αυτήν την πρόταση φοβούμενοι  ενδεχομένως μην χάσουν  την «καλή γνώμη» που έχουν για αυτούς  διοίκηση και «Μαξίμου» ή την  «αξιοπιστία» τους  ως εντολοδόχοι  υπονομευτές του εργατικού συνδικαλισμού.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισες

Να έχουμε πάντα στη σκέψη μας ότι ο μόνος τρόπος για  να μείνουμε όρθιοι,  για να μην ξαναζήσουμε  καταστάσεις  που μας πλήγωσαν και ανέτρεψαν τις ζωές μας, για να μην γίνουμε τα πειραματόζωα  του νεοφιλελεύθερου «εργαστηρίου» των δυνάμεων της αγοράς και τα υποκείμενα  των «τελικών λύσεων» που εξυφαίνει για  όλους μας το «επιτελικό κράτος» και η διορισμένη  από αυτό διοίκηση , πρέπει  να βρεθούμε  όλοι μαζί  ενωμένοι  στον  κοινό αγώνα  για το δίκιο μας , για το παρόν και το μέλλον  της  ΕΡΤ, για το δικό μας παρόν και μέλλον.

ΥΓ:Την εξώδικη  διαμαρτυρία μας που παραδόθηκε  στη διοίκηση νομίμως  την προηγούμενη Παρασκευή, σας παραθέτουμε πιο κάτω:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 432 και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ
Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)» που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής και επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 423 και εκπροσωπείται νόμιμα.

Όπως γνωρίζετε άριστα με την από 22/06/2020 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία μας, μεταξύ άλλων, αποκρούαμε ως μη σύννομη την πάγια τακτική του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να επιβάλλει αδιαφανώς και μονομερώς επιχειρηματικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τη θεσμοθέτηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και προηγουμένως του Γ.Κ.Π. και του οργανογράμματος χωρίς πραγματική νομική και ουσιαστική διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Έτσι, μόνον έκπληξη δεν μας προκάλεσε το γεγονός ότι με την υπ’ αρ. πρωτ.: 2065/08.02.2021 απόφαση σας με θέμα: «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ» προχωρήσατε στη διενέργεια διαγωνισμού με σκοπό την ανάθεση της διαδικασίας αξιολόγησης των εργαζομένων σε εταιρεία που θα αναλάβει το έργο που φέρει τον μεγαλόσχημο τίτλο του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απόδοσης Ανθρώπινου Δυναμικού» για έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: 2171/09.02.2021 διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού προσδιορίζετε τις τεχνικές προδιαγραφές του συγκεκριμένου έργου κατά τρόπο που καθιστά τη Διοίκηση μόνη αρμόδια για τη διαδικασία και τα κριτήρια της αξιολόγησης.

Η ενέργειά σας αυτή να προβείτε μονομερώς στον καθορισμό της διαδικασίας αξιολόγησης, χωρίς να έχει καν προηγηθεί διαδικασία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έρχεται σε αποκορύφωμα της μονομερούς εκ μέρους σας θεσμοθέτησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και του οργανογράμματος, και ενώ με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και ειδικότερα το Ν. 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ρητά προβλέπεται προηγούμενη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, έτσι ώστε τα επιχειρησιακά μέτρα στο μέτρο του δυνατού, να αποτελούν προϊόν σύνθεσης και συναπόφασης. Ειδικότερα, δε, σε σχέση με την κατάρτιση Κανονισμού Εργασίας προβλέπεται ότι: «Οι Κανονισμοί των παραγράφων 1, 2 και 3 καταρτίζονται ύστερα από γνώμη των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων της εταιρείας», ενώ σε σχέση με την οργάνωση και λειτουργία της ΕΡΤ προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ. 10 Ν. 4324/2015 ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο εκπονεί στρατηγικό σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτοντας οικονομικούς και ποιοτικούς στόχους αναφορικά με την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της εταιρείας μετά από διαβούλευση ιδίως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και αντιπροσωπευτικών φορέων της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας. Το σχέδιο αυτό υποβάλλεται στον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Περαιτέρω, δε, σε σχέση με τη ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας ρητά ορίζεται στο άρθρο 12 παρ. 2 Ν. 4324/2015 ότι: «Οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού της εταιρείας, το οποίο προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αόριστου ή ορισμένου χρόνου, καθορίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. που εκπροσωπείται από το Διοικητικό Συμβούλιο και των αρμοδίων κατά το νόμο εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών». Περαιτέρω, δε, γνωρίζετε άριστα ότι με την αναβίωση της ΕΡΤ Α.Ε. κατοχυρώνονται όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και οι διασφαλίσεις που συνεπαγόταν ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που αποτελούσε προϊόν συλλογικής σύμβασης εργασίας υπογραφόμενης από την ΠΟΣΠΕΡΤ και οι οποίες διασφαλίσεις έθεταν όρια στην άσκηση του διευθυντικού σας δικαιώματος. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προβλεπόταν δυνάμει των συμπεφωνημένων μέσω επιχειρησιακής ΣΣΕ, συναφθείσας από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΕΡΤ Α.Ε., συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του έως τότε Γενικού Κανονισμού Προσωπικού.

Εκ των ως άνω εκτιθέμενων καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι η διαδικασία αξιολόγησης ως ζήτημα αναγόμενο και άμεσα συνυφασμένο με τη ρύθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ρυθμιζόμενο είτε με Κανονισμό Εργασίας που θα αποτελεί  προϊόν συναπόφασης είτε με συλλογική σύμβαση εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της ΕΡΤ Α.Ε. το ζήτημα της αξιολόγησης διαχρονικά αποτελούσε προϊόν συλλογικής ρύθμισης, δηλαδή προϊόν συμμετοχικής διαδικασίας και συναπόφασης με τους εργαζομένους, η οποία εξ αντικειμένου έφερε εχέγγυα ορθότητας, διαφάνειας και αξιοπιστίας ως προς τη διαδικασία της αξιολόγησης. Ιδίως, δε, στην περίπτωση της αξιολόγησης που ανατίθεται κατόπιν διαγωνισμού σε τρίτη εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι παρακάμπτονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εγείρονται και σοβαρές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για την εν γένει νομιμότητα της διαδικασίας, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η αξιολόγηση συνδέεται άμεσα και με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, επιχειρείτε και με την ενέργειά σας αυτή του μονομερούς προσδιορισμού των τεχνικών προδιαγραφών του έργου της αξιολόγησης να παρακάμψετε το ρόλο των εργαζομένων στη διαμόρφωση της διαδικασίας, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά και επιδεικνύοντας περιφρόνηση κατά τρόπο προκλητικό στις διατάξεις του Ν. 1264/1982 και στα όσα προβλέπονται αναφορικά με την υποχρέωση διαβούλευσης από την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/14/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το Π.Δ. 240/2006, ορίζοντας συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό με αίσθημα ευθύνης έναντι των εργαζομένων – μελών μας, η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά από συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου της, στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείας των σωματείων μελών την Τετάρτη 17/03/2021 αποφάσισε να προβεί σε καταγγελία και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια έναντι της δρομολογούμενης από εσάς διαδικασίας αξιολόγησης ερήμην των εργαζομένων και να διατρανώσει τη δήλωση των εκπροσώπων των εργαζομένων ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι καταγγέλλουμε και αποκρούουμε ως μη σύννομη τη διαδικασία αυτή, κατά το βαθμό που λαμβάνει χώρα μονομερώς, και ενώ παγίως στην ΕΡΤ Α.Ε. αποτελούσε περιεχόμενο συλλογικής ρύθμισης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ως νόμιμη και έγκυρη τη θεσμοθετούμενη από εσάς διαδικασία αξιολόγησης, δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να αποτελεί προϊόν συλλογικής ρύθμισης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και δεν αποδεχόμαστε την πάγια τακτική του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να επιβάλλει αδιαφανώς και μονομερώς επιχειρηματικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε, κάτι το οποίο πράττει και στη συγκεκριμένη περίπτωση με την προκήρυξη διαγωνισμού για ανάθεση του έργου αξιολόγησης των εργαζομένων σε τρίτη εταιρεία.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ για ύστατη φορά όπως: α) αναθεωρήσετε την έως σήμερα πάγια εργοδοτική σας συμπεριφορά να προχωρείτε σε μονομερείς αποφάσεις παραβιάζοντας την υποχρέωση διαβούλευσης που υπέχετε έναντι του νόμου και β) ανακαλέσετε την απόφαση σας αυτή προχωρώντας σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη συλλογική ρύθμιση των όρων αξιολόγησης με συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΑΛΛΩΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας ενώπιον των αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων.

Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το κείμενο της στην έκθεση επίδοσης του.

Αθήνα,   22 Μαρτίου 2021

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΡΟΥΚΛΙΩΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook