Η μεγάλη παραγωγή 21 συνολικά ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γεωργίου Π. Μαλούχου.

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί αναλύουν τα γεγονότα και αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ενώ σπάνια ντοκουμέντα του Αγώνα αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές του.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6ο : ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ

Είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την έναρξη της Επανάστασης, όταν, τον Ιούνιο του 1821, ξεκίνησε η πολιορκία της Τριπολιτσάς. Ήταν η πιο σημαντική, φιλόδοξη και σύνθετη στρατιωτική επιχείρηση από την αρχή του Αγώνα, αλλά και η πιο μακροχρόνια σε όλη τη διάρκειά του. Νους και ψυχή της πολιορκίας, ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που έβλεπε καθαρά ότι χωρίς την κατάληψη της Τριπολιτσάς, η Επανάστασης, παρά τις επιτυχίες της, δεν θα μπορούσε να στεριώσει στην Πελοπόννησο. H πολιορκία και η κατάληψη της Τριπολιτσάς ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της

επανάστασης του ’21. Νίκη που χάρη σε αυτήν επετεύχθησαν ταυτόχρονα δυο κορυφαίοι στόχοι. Ο πρώτος ήταν η επικράτηση της επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο δεύτερος ήταν ότι εξαλείφθηκε οριστικά κάθε συζήτηση και κάθε πιθανότητα ανακωχής με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σήμερα αυτό δεν ακούγεται ίσως τόση σημαντικό όσο στην πραγματικότητα υπήρξε. Όμως μόνο μετά την Τριπολιτσά η επανάσταση δεν είχε πια κανενός είδους γυρισμό.

Στην εκπομπή μιλούν οι : Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών, Μελετόπουλος Η. Μελέτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης-Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής, Δημήτρης Λυριντζής Ιστορικός-Συγγραφέας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας- Εκδότης, Πέτρος Κασιμάτης, Δημοσιογράφος, Κοινωνιολόγος Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Comrat.

«’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Παρασκευή 7 Μαϊου 2021 στις 00:10

Σειρά 21 ιστορικών ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Γεωργίου Π. Μαλούχου

Παρουσιάζει ο Τάσος Νούσιας

Οργάνωση Παραγωγής: Εβίτα Χρυσολούρη

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μελέτης Η.Μελετόπουλος

Ιάκωβος Δ.Μιχαηλίδης

Σωτήρης Ριζάς

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Νίκος Γιαννόπουλος

Δημοσιογραφική ομάδα: Φιλίνα Δημητρά, Αγγελική Λάζου

Επιμέλεια και έρευνα Ιστορικού Αρχείου εφημερίδων

«ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ » : Γιάννης Θ. Διαμαντής

Αφήγηση Αρχείου Εφημερίδων: Τάσος Αποστόλου

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Ευαγγελινός, Ζωή Τηγανούρια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook