Πρετεντέρης: Καταδίωξη – Η υπόθεση του Περάματος

Να πω την αμαρτία μου. Πριν από το επεισόδιο στο Πέραμα αγνοούσα ότι το κέντρο της Αμεσης Δράσης μπορεί να δώσει εντολή σε αστυνομικές μονάδες «να σταματήσουν την καταδίωξη».
Νόμιζα (αφελώς ίσως…) πως όταν η Αστυνομία καταδιώκει κάποιον τον καταδιώκει για να τον πιάσει.
Ακόμη κι αν χρειαστεί να τον καταδιώκει έως το Βελιγράδι. Χωρίς να του αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής.
Ποτέ δεν φαντάστηκα δηλαδή ότι η Αστυνομία καταδιώκει κάποιον για να του απευθύνει φιλικό χαιρετισμό, ούτε για να πατήσει φρένο μόλις στρίψει τη γωνία.
Αυτόν τον απίστευτο παραλογισμό επιχειρούν να διορθώσουν (μεταξύ άλλων) οι ανακοινώσεις του Θεοδωρικάκου. Οι οποίες συνολικά είναι μια χαρά ανακοινώσεις: εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, τεχνολογικός εξοπλισμός, επιχειρησιακά σχέδια δράσης, καμία ανοχή στην υψηλή παραβατικότητα.
Μακάρι να γίνουν. Ποιος θα πει «όχι»; Είναι πράγματα φυσιολογικά σε μια έννομη κι ευνομούμενη πολιτεία.
Αν έπρεπε να κατηγορήσουμε για κάτι την κυβέρνηση είναι ότι δεν τα έκανε νωρίτερα και ότι περίμενε ένα τραγικό περιστατικό για να τα σκεφτεί.
«Στον ακροδεξιό κατήφορο δεν υπάρχει πάτος» σχολίασε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει δίκιο. Υποθέτω πως όταν είσαι γκάνγκστερ και σε καταδιώκει η Αστυνομία αποτελεί καταφανώς «ακροδεξιό κατήφορο» να σε μπαγλαρώσουν.
Διότι το ερώτημα είναι τελικά απλό. Ποια είναι η ματιά της κοινωνίας;
Είναι η ματιά του φιλήσυχου πολίτη που επιζητεί την προστασία και την ασφάλειά του; Ή είναι η ματιά του μαφιόζου, του παραβατικού και του εγκληματία;
Είμαστε με τον κοσμήτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης ή με τους αλήτες που τον κλείδωσαν όμηρο στο γραφείο του;
Διαλέγετε και παίρνετε. Αλλά ένα είναι βέβαιο. Αυτές οι ματιές δεν συμπίπτουν.
Από τη μια πλευρά είναι ο απλός πολίτης μιας έννομης πολιτείας. Από την άλλη, το Τμήμα Δικαιωμάτων που οργίζεται όταν η Αστυνομία συνεχίζει την καταδίωξη.
Είναι δύο κόσμοι που δεν τέμνονται, ούτε καν συναντώνται. Κυρίως όταν η ανοχή στον δεύτερο λειτουργεί ως εκβιασμός ή κατάλυση του πρώτου.
Μια καθηγήτρια Εγκληματολογίας προτείνει «την αποδόμηση του δόγματος νόμος και τάξη» («Εποχή», 21/10).
Καμία αντίρρηση, αλλά να το προσπαθήσει σπίτι της. Στη δική μας κοινωνία ο νόμος και η τάξη δεν είναι δόγμα αλλά η φυσική της κατάσταση.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα καταστεί πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική η Αστυνομία. Οχι πώς θα τη σκαπουλάρουν οι καταδιωκόμενοι.
Κι ας διαμαρτύρεται το Τμήμα Δικαιωμάτων.
Διότι, αν δεν διαμαρτύρονται, τι να κάνουν κι αυτοί; Κλέφτες να γίνουν; Και μετά να τους κυνηγάει ο Θεοδωρικάκος με κάμερες;
Ολες οι Ειδήσεις
- Αλεξανδρούπολη: Στον ανακριτή ο 59χρονος ελαιοχρωματιστής – κατάσκοπος που φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη «μαμά Ρωσία»
- Εξαρθρώθηκε σπείρα που τα μέλη της απασχολούσαν τους ηλικιωμένους στο ισόγειο και «ξάφριζαν» τα σπίτια τους – Βίντεο από τη δράση τους
- O Πούτιν δείχνει για πρώτη φορά το πολυτελές διαμέρισμα του στο Κρεμλίνο – Ξενάγηση από τον ίδιο – Βίντεο
- Συνελήφθη 17χρονος που σκότωσε, έκαψε και πέταξε σε κάδο γυναίκα στην Πολωνία – Έκανε διακοπές στην Κατερίνη
- Ανάλυση CNN: Η συμφωνία για τα ορυκτά της Ουκρανίας είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική – αλλά αυτό είναι αρκετό για τον Ντόναλντ Τραμπ
- Αντρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Φωτογραφίες από το ταξίδι τους στη Σιγκαπούρη
- Η εξομολόγηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη: Πικράθηκα από τη διαθήκη, είχα κόντρα με τον πατέρα μου (βίντεο)
- Κερατσίνι: Κατέβηκα στο υπόγειο αλλά δεν είχα κλειδιά για την αποθήκη, είπε ο αδελφός του 43χρονου που βρέθηκε απαγχονισμένος (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook