Ημερομηνίες μετάδοσης: Από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00

Tην επική ιστορία πέντε εμβληματικών ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών σταθμών, θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– στη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης» (Europe’s Most Famous Railway Stations), από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ώς την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2018.
Πέντε εμβληματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, στην Αμβέρσα και τη Βουδαπέστη, αποκαλύπτουν την ιστορία της εποχής και τα μυστικά της κατασκευής τους.

Χάρη στην εντυπωσιακή κινηματογράφηση υψηλής ανάλυσης 4k, αναδεικνύεται όλη η μεγαλοπρέπεια αυτών των δημόσιων κτηρίων που εξακολουθούν να αποτελούν ορόσημα ακόμη και σήμερα στη σύγχρονη Ευρώπη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στις 16:00
Eπεισόδιο 1o: «Γκαρ ντε Λιόν, Παρίσι»
(Gare de Lyon – Paris)

Ο σταθμός Γκαρ ντε Λιόν είναι ο νεότερος από τους σταθμούς του Παρισιού και ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς κόμβους. Χτίστηκε το 1900 από την εταιρεία PLM για τη Διεθνή Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Ο σταθμός αποτελεί κόσμημα του στιλ Μπελ Επόκ. Είναι ένα μνημείο της αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων, με πρόσοψη μήκους 100 μέτρων και πύργο ρολογιού ύψους 64 μέτρων. Ο πύργος είναι αντίγραφο του λονδρέζικου Μπιγκ Μπεν, με σκοπό να τιμήσει τους πλούσιους Βρετανούς ταξιδιώτες που κατευθύνονταν στην Κυανή Ακτή.
Απ’ αυτόν τον σταθμό κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν στη μηχανική εποχή του Ιουλίου Βερν και του πρωτοπόρου του κινηματογράφου Ζορζ Μελιές, εξερευνώντας επίσης τη γαλλική υψηλή μαγειρική στο εξαίσιο εστιατόριο Le Train Bleu.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, στις 16:00
Eπεισόδιο 2ο«Σεντ Πάνκρας, Λονδίνο»
(St Pancras – London)

Ο σταθμός Σεντ Πάνκρας είναι το σύμβολο της μεγάλης «Σιδηροδρομικής Μανίας» της βιομηχανικής εποχής. Κατασκευάστηκε για τη δεύτερη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου το 1862, από χυτοσίδηρο και γυαλί. Ο σταθμός είναι η αφετηρία για να εξερευνήσουμε τη Βικτοριανή εποχή, τη ζωή του Καρόλου Ντίκενς και τις σεάνς πνευματιστών, ενώ θα γνωρίσουμε και τους οπαδούς του steampunk, καθώς και έναν εκπαιδευτή γερακιών.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00
Eπεισόδιο 3ο: «Κεντρικός Σταθμός του Μιλάνου»
(Milano Centrale)

Ο Κεντρικός Σταθμός του Μιλάνου δεσπόζει σαν πελώριος βράχος στο κέντρο της ιταλικής μητρόπολης του Βορρά. Η κατασκευή του, που διήρκησε 25 χρόνια, ξεκίνησε κατά τη μοναρχία και ολοκληρώθηκε την εποχή του Μουσολίνι. Ο σταθμός αφηγείται ιστορίες για λάτρεις των τρένων και της Αρτ Νουβό, για καινοτόμους της μόδας, για μεγαλοπρεπή κοιμητήρια και εντυπωσιακά καζίνο, καθώς και για ένα δημόσιο λουτρό που κατασκευάστηκε για τους ταξιδιώτες που ήθελαν να φρεσκαριστούν έπειτα από ένα μακρύ σιδηροδρομικό ταξίδι.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00
Eπεισόδιο 4ο: «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αμβέρσας»
(Antwerpen Centraal)

Ένα κόσμημα της βιομηχανικής εποχής, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αμβέρσας αποτελεί ορόσημο για την πόλη και σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Οι λεπτομέρειες που τον κάνουν μοναδικό, καθώς και οι ιστορίες που εκτυλίχθηκαν μέσα του και γύρω απ’ αυτόν παρουσιάζονται μέσα από ιστορικά στοιχεία, αλλά και τις διηγήσεις ανθρώπων που οι ζωές τους υφάνθηκαν γύρω του.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 16:00
Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Βουδαπέστη»
(Nyugati Pályaudvar – Budapest)

Ο πρώτος Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βουδαπέστης έζησε μεγάλες δόξες όταν πρωτοκατασκευάστηκε και βρίσκεται σε λειτουργία ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Το πρώτο τρένο ξεκίνησε από εκεί το 1846 και ο σταθμός αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Στην εποχή του, υπήρξε σύμβολο της διπλής μοναρχίας και ο πιο σύγχρονος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook