Mια ξεχωριστή συναυλία με την Eθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Τη συναυλία «Ο Πέτρος και ο λύκος στο Καρναβάλι των ζώων» μεταδίδει η ΕΡΤ2, την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, στις 10:30. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συναυλία για όλη την οικογένεια, που έδωσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δεκέμβριο του 2020.

Η συναυλία ανοίγει με τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ραλφ Βον-Ουίλιαμς και δύο διασκευές για χάλκινα πνευστά σε γνωστά θέματα από τον «Καρυοθραύστη» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και την «Αγάπη για τρία πορτοκάλια» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Ακολουθούν δύο αγαπημένα και διαχρονικά έργα, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς συνθέτες, με ήρωες ζώα και ανθρώπους.

«Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σεν Σανς, αποτελείται από μικρές εικόνες που περιγράφουν, με ευφάνταστο και κωμικό τρόπο, έναν χορό μεταμφιεσμένων ζώων. Μέσα από τα εντυπωσιακά ηχοχρώματα της ορχήστρας και των δύο πιάνων, ένας ελέφαντας λικνίζεται στον ρυθμό ενός βαλς, χελώνες χορεύουν ένα αργό καν καν, κότες χαλούν τον κόσμο με τις φωνές τους, ψάρια κολυμπούν σ’ ένα ενυδρείο, καθώς ο κούκος λαλεί στο δάσος. Αρκεί να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου και τη μουσική να καθοδηγήσει τη φαντασία.

Σολίστ στα δύο πιάνα η Νεφέλη Μούσουρα και ο Γιώργος Πέτρου.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, μια διασκεδαστική ιστορία όπου τα όργανα της ορχήστρας ερμηνεύουν τους ρόλους των χαρακτήρων. Η μεγαλοφυΐα του συνθέτη μπλέκει αριστοτεχνικά τον λόγο με τη μουσική σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μικρών και μεγάλων.

Το παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Εμβατήριο από τον «Καρυοθραύστη» σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Αrthur Frackenpohl

Σεργκέι Προκόφιεφ: Εμβατήριο από την όπερα «Η αγάπη για τρία πορτοκάλια», Op.33σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Simon Cox

Ραλφ Βον Ουίλιαμς: Φαντασία πάνω στο θέμα του «Greensleeves»

Καμίγ Σεν Σανς: «Το καρναβάλι των ζώων»

Σεργκέι Προκόφιεφ: «Ο Πέτρος και ο λύκος», έργο 67

Σολίστ: Νεφέλη Μούσουρα, Γιώργος Πέτρου

Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook