Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στις 22:00

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στις 22:00 στο «Μουσικό Κουτί» τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή που έκανε τραγούδι τον «Χειμωνανθό» και τις «Μέλισσες», και τον ερμηνευτή με την σπάνια φωνή, Βασίλη Λέκκα που πρωτογνωρίσαμε μέσα από τα θεϊκά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Μαζί τους και η χαρισματική ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου που συνδυάζει το λαϊκό με το παραδοσιακό τραγούδι.

Όλα ξεκινούν από την «Μπαλάντα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων» και καταλήγουν στην «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου». Παραδοσιακά μακεδονίτικα συνδυάζονται αρμονικά με τις μουσικές του Γιώργου Ζαμπέτα και του Μίμη Πλέσσα.

«Χειμωνανθός». Το υπέροχο ερωτικό τραγούδι που έχει συνθέσει ο Γιώργος Καζαντζής και έχει γράψει η Ελένη Φωτάκη ερμηνεύει ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

«Κοίτα με στα μάτια». Συνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης. Στιχουργός ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς. Υπέροχη η εισαγωγή με το μπουζούκι. Καθηλώνει ο Βασίλης Λέκκας, τον συνοδεύουν η Σοφία Παπάζογλου και η Ρένα Μόρφη, εκρηκτική και η συνέχεια με το «Mountains» των αξέχαστων «Socrates». «Καθαρός» ηλεκτρικός ήχος με τους μουσικούς της μπάντας. Απογειώνει ο Βασίλης Λέκκας.

«Άσε με να λέω». Το είχαν ερμηνεύσει για πρώτη φορά ο Νίκος Πορτοκάγλου και η Ελένη Βιτάλη και είχε γίνει επιτυχία. Το τραγούδι είχε συνθέσει ο Τάκης Σούκας και τους στίχους είχε γράψει η Σμαρούλα Μαραγκιουδάκη. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση ο Νίκος Πορτοκάλογλου παίρνει θέση πίσω από τα μικρόφωνα και είναι σαν να μην πέρασε μια ημέρα. Μαζί του η Σοφία Παπάζογλου.

Οι καλεσμένοι μοιράζονται εκτός από τραγούδια που αγαπούν και ιστορίες από τη ζωή τους.

«Όταν αγαπηθεί ένα τραγούδι, ταξιδεύει…» εξομολογείται ο Γιώργος Καζαντζής, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νεότερης γενιάς, με μουσικό έργο πολυσύνθετο, που εκτείνεται από την τραγουδοποιία μέχρι ορχηστρικές συνθέσεις για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα ντοκιμαντέρ και την τηλεόραση. To 1986 κέρδισε το β ’βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης και το 1990 πήρε μέρος στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας όπου συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι: «Επειδή συνηθίζουμε να τον προσεγγίζουμε μέσα από τον ανώτερο εαυτό του αυστηρό και ακέραιο, εκεί ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος, απλός με πολύ χιούμορ.. Δυστυχώς, δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του αν και με έχει επηρεάσει η μουσική στο μέγιστο».

«Το πρώτο τραγούδι που έχω πει στη ζωή μου με ορχήστρα είναι το «Μες της Πεντέλης τα βουνά» λέει ο σπουδαίος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και θυμάται τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι : «Το ‘78 μια παρέα μουσικών με οδήγησε στον Ζαμπέτα που ήταν τότε στη Θεσσαλονίκη και έμεινα κοντά του για δυο- τρεις εβδομάδες αλλά λόγω ηλικίας με σταμάτησε το Τμήμα Ηθών γιατί ήμουν πολύ μικρός και έπρεπε να έχω μαζί και τους γονείς μου …. Μετά από καιρό τραγούδησα δίπλα στην Τζένη Βάνου και αργότερα αποφάσισα να έρθω στην Αθήνα». Ο Βασίλης Λέκκας αποκαλύπτει τι συνέβη εκείνο το βράδυ του 1978 που τραγουδούσε με τον Γιάννη Φλωρινιώτη στις Τζιτζιφιές και πήγε ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μελίνα Μερκούρη και ο Άρης Δαβαράκης να τον ακούσουν, λέει γιατί εγκατέλειψε το τραγούδι και δούλευε σε επιπλοποιείο και πως τελικά ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι που κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Με «Τσιγάρο Ατελείωτο» αρχίζουν οι διασκευές από την μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» στο Juke Box και συνεχίζουν με το «Γεια σου μάνα Σαλονίκη», το «Τζιβαέρι», την «Κομαντατούρα».

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας αρχίζει το «Μουσικό Κουτί».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook