Ημερομηνίες μετάδοσης: Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου & 5 Φεβρουαρίου 2022, στις 13:00

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) με δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι, από τις 13:00 ώς τις 14:00.

Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του καπνού» και θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, το Σάββατο 22 και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αφήγηση του Ιωσήφ Μεβωράχ και ξετυλίγει το νήμα της μακραίωνης ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας, εστιάζοντας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και μέχρι την εξόντωση του συνόλου της Εβραϊκής Κοινότητας στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία.

Η συνεισφορά των αστών εύπορων Εβραίων καπνεμπόρων στην τοπική και εθνική οικονομία, τα καπνομάγαζα της Καβάλας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και οι Εβραίοι καπνεργάτες και η συγκρότηση του καπνεργατικού κινήματος είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν στο ντοκιμαντέρ, εμπλουτισμένα με προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό.

Φάκελος με γραμματόσημα του Ισραηλίτικου Σχολείου Καβάλας

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και έχει τίτλο «Το εργοτάξιο». Κατά τη διάρκεια του 1943, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μοσχοκαρυάς Φθιώτιδας, δημιουργείται το χειρότερο κάτεργο της Ελλάδας, όπου έως και 500 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν επίπεδο χώρο στάθμευσης για τους σιδηροδρομικούς συρμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου, σκελετωμένοι πλέον από τις απάνθρωπες συνθήκες και την πείνα, όσοι έχουν επιζήσει εκτελούνται και θάβονται σε μαζικό τάφο.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

info

Σάββατα 22, 29 Ιανουαρίου & 5 Φεβρουαρίου 2022, από τις 13:00 έως τις 14:00

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Kαι ζωντανά στο διαδίκτυο στο http://webradio.ert.gr/proto-programma

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook