Η ραδιοφωνική μεταφορά του αριστουργήματος του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η Πάπισσα Ιωάννα» μεταδίδεται στο Τρίτο Πρόγραμμα, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, στις 18:30, και κάθε Δευτέρα έως Παρασκευή, την ίδια ώρα.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης, στην «Πάπισσα Ιωάννα», έργο γραμμένο στα 1866, αφηγείται την ιστορία της Ιωάννας, η οποία κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις δεισιδαιμονίες, την τυπολατρία, τη μυστικοπάθεια των κληρικών αλλά και του λαού και να αναρριχηθεί στον παπικό θρόνο, μετά τον θάνατο του Λέοντα Δ΄, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ταυτόχρονα να επιβληθεί στη φιληδονία και στα ερωτικά της πάθη. Ο Ροΐδης γράφει ένα μυθιστόρημα για τα ήθη της μεσαιωνικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, η σατιρική του πένα διακωμωδεί και ασκεί ανηλεή κριτική στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στην πολιτική, καθώς και στη στομφώδη λογοτεχνία της εποχής του.

Το έργο -αν και θεωρήθηκε σκανδαλώδες προξενώντας τον αφορισμό του Ροΐδη από την Ιερά Σύνοδο, με την κατηγορία ότι «γέμει πάσης ασεβείας, κακοδοξίας και αισχρότητος»- γνώρισε μεγάλη επιτυχία, μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και συγκαταλέγεται ασφαλώς μεταξύ των κλασικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 25 ημίωρα επεισόδια.

Διαβάζει ο Γιώργος Κοροπούλης

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Αρσενόπουλος,

Μουσικές στίξεις: Δημήτρης Χελιδονίδης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook