Με ένα «Αφιέρωμα στον Πασχάλη Τερζή» συνεχίζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, το μουσικό τους ταξίδι στην «Αυλή των Χρωμάτων».

Η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, το Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου 2022, στις 22:00, κάνει μια αναδρομή στις μεγάλες επιτυχίες ενός σπουδαίου εν ζωή ερμηνευτή, που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι: του Πασχάλη Τερζή. Έναν ερμηνευτή που στο απόγειο της καριέρας του αποφάσισε να αποσυρθεί διακριτικά και συνειδητά να απέχει, επιλέγοντας να ζήσει στη Θεσσαλονίκη, την αγαπημένη του πατρίδα, στη φάρμα του με έναν πιο λιτό τρόπο ζωής, κοντά στη φύση.

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση… Τον Πασχάλη προσωπικά, τον έχω σαν αδερφό μου, σαν άνθρωπο της οικογένειάς μου… Τα τραγούδια του είναι σε εκατομμύρια καρδιές και θα μείνουν για να μας συντροφεύουν…», λέει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Τις μεγάλες επιτυχίες του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή, ερμηνεύουν μοναδικά οι: Κώστας Καραφώτης, Λευτέρης Κιντάτος, Μαριάννα Παπαμακαρίου, Μαρία Ιωαννίδου και Ανδρέας Λάφης.

Στην παρέα μας τρεις εκλεκτοί καλεσμένοι, επί χρόνια στενοί συνεργάτες, γνώστες της προσωπικότητας και της καλλιτεχνικής πορείας του Πασχάλη Τερζή. Ο Ηλίας Μπενέτος, ένας εκ των κορυφαίων παραγωγών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στον χώρο του τραγουδιού, ο καταξιωμένος κιθαρίστας και ενορχηστρωτής Αντώνης Γούναρης, καθώς και ο επιχειρηματίας Αργύρης Παπαργυρόπουλος, καρδιακός φίλος του Πασχάλη Τερζή.

Οι καλεσμένοι ξεχειλίζουν από αισθήματα και αγάπη για τον  τραγουδιστή και όλοι έχουν να περιγράψουν μοναδικές όμορφες στιγμές από τη συνοδοιπορία τους.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης στο ειδικό ένθετο που πραγματοποιεί, «σκιαγραφεί» τον άνθρωπο και σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Πασχάλη Τερζή, με τον οποίο έχει πολλές φορές συνεργαστεί και μοιραστεί προσωπικές στιγμές. Τον στιβαρό καλλιτέχνη με το χάρισμα της μοναδικής φωνής, το έντονο προσωπικό ύφος, την ιδιαίτερη τεχνική και γνήσια έκφραση συναισθήματος, όταν ερμηνεύει.
Η εμπειρία του καταξιωμένου ευρηματικού στιχουργού, συγγραφέα και μελετητή του ελληνικού τραγουδιού, βιωματική, καθώς  με το καλλιτεχνικό του ταίρι τον Χρήστο Παπαδόπουλο, έχουν χαρίσει στον μεγάλο Θεσσαλονικιό ερμηνευτή, δύο υπέροχα τραγούδια. Το «Αρχιπέλαγος» της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και το «Τραγούδι της γιορτής» που ακούστηκε στους τίτλους της ταινίας «Ο Θησαυρός».

Ο Πασχάλης Τερζής άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι το 1974. Στη δισκογραφία μπαίνει το 1982 με την παρότρυνση και τη στήριξη του Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος περιγράφει πώς γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο σπουδαίος συνθέτης  πήγε  με τον Γιώργο Νταλάρα στο κέντρο «Καλύβα» για να ακούσουν έναν Θεσσαλονικιό πολύ καλό τραγουδιστή, που τους είχαν συστήσει. Ακούγοντάς τον, του άρεσε πολύ και του είπε πως θέλει να του γράψει τραγούδια. Ο Τερζής τον αντιμετώπισε με… επιφυλακτικότητα, καθώς κι άλλοι του είχαν υποσχεθεί το ίδιο, δίχως αντίκρισμα. Ο Χρήστος Νικολόπουλος πίστεψε σ’ αυτόν, τήρησε τον λόγο του κι έτσι το 1982 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος γέννημα της συνεργασίας Νικολόπουλου-Τερζή, με τίτλο «Λέω». Έτσι έγινε το δισκογραφικό ντεμπούτο του.

Έπειτα από έναν χρόνο ακολουθεί ο δεύτερος δίσκος από το σμίξιμό τους και στη συνέχεια  πολλές και μεγάλες συνεργασίες των δύο στη δισκογραφία και στη νύχτα, που αποδίδουν καρπούς και μεγάλες επιτυχίες.

«Ο Τερζής άργησε χρόνια πολλά να βγει… υπήρξαν 20 χρόνια εμπειρίας, βιώματος πριν γίνει… γνωστός. Είμαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με τον Νικολόπουλο και τον Τερζή. Στην πρώτη μας συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, έπαιζα κιθάρα… Ρώτησα ποιος είναι αυτός που τραγουδάει, μου είπαν είναι ο Πασχάλης Τερζής, είναι “τοπικός”. Σιγά-σιγά… έπιασε Βόλο, Λάρισα… και έφτασε στην Αθήνα, εδώ μας ένωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος…», λέει ο Αντώνης Γούναρης.

Συνεργάζεται με πολλούς δημιουργούς, ηχηρά ονόματα που του γράφουν ωραίους στίχους και εμπνευσμένες συνθέσεις.

Το όνομά του ακούγεται πλέον δυνατά στη δισκογραφική πιάτσα. Τα άλμπουμ του γίνονται πλατινένια, πολυπλατινένια με δυνατά και διαχρονικά σουξέ. Συνδυάζουν με ευστοχία την «εμπορικότητα» με την «ποιότητα».

Το μοναδικό ταλέντο, η φωνή, η προσέγγιση, το γνήσιο προσωπικό του στοιχείο και η «ψυχή» που βάζει όταν τραγουδά, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, τον απογειώνουν…

Σε όποιο κέντρο εμφανίζεται γίνεται το αδιαχώρητο. Καταχειροκροτείται και αποθεώνεται… Η φήμη του πλέον ξεπερνά τα όρια της συμπρωτεύουσας και μετά τη δεκαετία του ’90 η επιτυχία του… κορυφώνεται.

«Ο Πασχάλης έχει δουλέψει, έχει παιδευτεί πάρα πολλά χρόνια, περισσότερο απ’ όλες τις φίρμες… για να γίνει αυτό που είναι. Ό,τι κέρδισε το κέρδισε με την αξία του…», λέει ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος.

Μεγάλες ερμηνείες του Πασχάλη Τερζή  ακούγονται στην εκπομπή: 

«Φεγγάρι μου χλωμό» (στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος, μουσική: Χριστόφορος Γερμενής, 2002), «Θα ‘θελα να ‘σουν εδώ» (στίχοι: Κορίνα Καπτάνη, μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου, 1991), «Παραστράτημα» (στίχοι: Κώστας Τερζάκης, μουσική: Θάνος Γεωργουλάς, 2002), «Λέω» (στίχοι: Βαγγέλης Ατραΐδης & Γιάννης Βασιλόπουλος, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 1982), «Φαντασία μου πλανεύτρα» (στίχοι: Λευτέρης Χαψιάδης, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 1983).

«Ο δικός μου ο δρόμος» (στίχοι: Εύη Δρούτσα, μουσική: Γιώργος Θεοφάνους). Το 1998 Πασχάλης Τερζής θα κυκλοφορήσει τον ομότιτλο δίσκο, ο οποίος γίνεται αμέσως χρυσός και πλατινένιος από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας. Μεγάλη επιτυχία του Τερζή, την οποία αγκάλιασε και ένα κοινό που μέχρι τότε αμφισβητούσε το «ρεπερτόριό» του. Θεωρείται ο αγαπημένος δίσκος του καλλιτέχνη.
Τραγουδά ο Κώστας Καραφώτης.

«Είμαι του Βοριά ο γιος» (στίχοι: Γιώργος Λεκάκης, μουσική: Παναγιώτης Στεργίου,1992), «Δώσε μου μια ευκαιρία» (στίχοι: Εύη Δρούτσα, μουσική: Γιώργος Θεοφάνους, 1998).

«Παλιόκαιρος» (στίχοι: Εύη Δρούτσα, μουσική: Γιώργος Θεοφάνους). Από τα ομορφότερα ερωτικά λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ’90 που έχει συνδεθεί με το όνομα του Πασχάλη Τερζή. Το τραγούδι  κυκλοφόρησε το 1997 για τον ομότιτλο δίσκο. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε πωλήσεις κι έγινε διπλά πλατινένιος.
«Είναι μεγάλη εμπειρία να έχεις έναν Θεοφάνους που κινείται στο όριο του λαϊκού τραγουδιού και όχι μόνο και έναν Τερζή που είναι αυτός που σφραγίζει τα τραγούδια», λέει ο Ηλίας Μπενέτος.
Τραγουδά η Μαρία Ιωαννίδου

«Έχω μια αγάπη» (στίχοι-μουσική: Γιώργος Θεοφάνους, 2004), «Δεν μιλάμε» (στίχοι-μουσική: Γιώργος Θεοφάνους, 2004), «Στα υπόγεια είναι η θέα» (στίχοι-μουσική: Γιώργος Θεοφάνους, 2004), «Πέντε βήματα» (στίχοι: Βίκυ Γεροθόδωρου, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 2007), «Μία διαδρομή» (στίχοι: Βαγγέλης Ατραΐδης & Γιάννης Βασιλόπουλος, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 1982).

«Έχει ένα φεγγάρι απόψε» (στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος, μουσική: Χρήστος Δάντης, 2002). Μια εξαιρετική ερμηνεία και μεγάλη επιτυχία του Πασχάλη Τερζή. Την ιστορία πίσω απ’ αυτό το τραγούδι, έχει αποκαλύψει στο παρελθόν, ο Χρήστος Δάντης. «Ήμουν στο αυτοκίνητο, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά τη δουλειά, έπειτα από μία βαριά χιονόπτωση. Σταματημένος στο φανάρι στην Κηφισίας κοίταζα ψηλά στον ουρανό και είχε αρχίσει να ανοίγει ο καιρός και να μην έχει σύννεφα καθόλου. Έβλεπα το φεγγάρι, ύψωσα τα μάτια μου και μου ήρθε αυτή η φράση στο μυαλό: “Έχει ένα φεγγάρι απόψε και με κάνει να αρρωσταίνω”… Κι έτσι βγήκε το τραγούδι κι έβγαλα την υπόλοιπη μελωδία» και πρόσθεσε: «Έγραψα το ρεφρέν σε ένα ραδιοφωνάκι που κουβαλούσα συνέχεια μαζί μου και το έστειλα στον στιχουργό, που μόλις είχαμε ξεκινήσει συνεργασία. Μου είπε: “Συνάδερφε, θα το κρατήσω, είναι ωραίο δίστιχο!”».
Τραγουδά ο Λευτέρης Κιντάτος.

«Όπως ο Τερζής τρελαίνεται με τον Καζαντζίδη κι έχει σταμπάρει τη συμπεριφορά του κάθε φθόγγου, της κάθε συλλαβής, της κάθε νότας… το ίδιο κάνουν και τα παιδιά τραγουδώντας τα κομμάτια που ’χει πει ο Τερζής. Αυτό είναι πραγματικά συγκλονιστικό κι έτσι μεταφέρεται αυτός ο μουσικός πολιτισμός και πηγαίνει παρακάτω…», σχολίασε ο Ηλίας Μπενέτος.

«Ρώτησα τα μάτια μου» (στίχοι-μουσική: Γιάννης  Καραλής, 1997), «Φεύγω – χωρίζω» (στίχοι: Βασίλης Γιαννόπουλος, μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος, 2006).

«Το πιο παράξενο τραγούδι». Ένα όμορφο κομμάτι του 1982, σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και σύνθεση του Χρήστου Νικολόπουλου από το album «Παίξε Χρήστο επειγόντως».
«Πάλι έχουμε πρωτότυπες στιγμές με έναν Ρασούλη να γράφει καταπληκτικά πράγματα και να μου δίνει πάσες να βγάλω όλα όσα φανερά αλλά και κρυμμένα είχα μέσα μου. Αλλού έχει παραπάνω, αλλού λιγότερες συλλαβές, αλλού λείπει ένα κουπλέ αλλά τα νοήματα και οι ρίμες του, αξίζουν τον κόπο να παιδευτείς. “Το πιο παράξενο τραγούδι”  ένα από τα αγαπημένα δικά του και δικά μου τραγούδια», έχει πει ο Χρήστος Νικολόπουλος στη βιογραφία του που υπογράφει ο καταξιωμένος συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης.
Παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Τραγουδούν οι Κώστας Καραφώτης, Λευτέρης Κιντάτος, Μαριάννα Παπαμακαρίου, Μαρία Ιωαννίδου, Ανδρέας Λάφης.

«Δεν με κατάλαβες ποτέ» (στίχοι: Ηλίας Φιλίππου, μουσική: Γιώργος Καφετζόπουλος, 1999), «Επιστροφές – καταστροφές» (στίχοι: Γιάννης Πάριος, μουσική: Μάριος Τόκας, 2001), «Καρντάσια» (στίχοι: Δημήτρης Τσάφας, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 2007), «Η ζωή γυναίκα μοιάζει» (στίχοι: Μανώλης Ρασούλης, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, 1982).

Το Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 ώς τις 24:00, στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, στην «Αυλή» μας, να θυμηθούμε αγαπημένες επιτυχίες του Πασχάλη Τερζή, καθώς δεν θα έχει «Παλιόκαιρο» αλλά θα… «Έχει ένα φεγγάρι απόψε… πες μου πως θα έρθεις πάλι, σε παρακαλώ!».

Ενορχηστρώσεις και  διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηβασιλείου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook