Το σκεπτικό του Πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με το οποίο επιβλήθηκε προσωρινή διαγραφή σε 4 στελέχη της ΕΡΤ για την υπόθεση με τον «ανταποκριτή» της Δημόσιας Τηλεόρασης στη Μόσχα, Αχιλλέα Πατσούκα.

Για χλεύη της κοινής γνώμης σε βάρος της ΕΡΤ, για συμπαιγνία αλλά και για σκληρή δοκιμασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ στο σκεπτικό της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου της με το οποίο επικυρώνονται οι ποινές που επιβλήθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης με αφορμή την υπόθεση του ανταποκριτή που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα.

Ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατούκας με σύμβαση ως ανταποκριτής της ΕΡΤ στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, δεν είχε ταξιδέψει ποτέ ως εκεί από τότε που ανέλαβε καθήκοντα (την αποκάλυψη είχε κάνει αρχικά η ΠΟΣΠΕΡΤ).

Και όταν ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εμφανιζόταν στα δελτία ειδήσεων και τις ειδησεογραφικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης να μεταδίδει τις εξελίξεις αφήνοντας να σχηματιστεί η εντύπωση ότι βρισκόταν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «η αντίδραση της ΕΡΤ εντελώς υποτονική για ένα τέτοιο γεγονός κατέδειξε ότι η όλη μεθόδευση γινόταν σε γνώση και με συμπαιγνία των ιθυνόντων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοπιστίας του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, χάριν της τηλεθέασης. Αδιαφορώντας για την εύλογη αξίωση για μετάδοση της αλήθειας του κοινωνικού συνόλου, το οποίο μάλιστα συντηρεί με τις εισφορές του τη λειτουργία της ΕΡΤ».
Το Πειθαρχικό έκρινε πως «επλήγη το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης προκαλώντας τη χλεύη της κοινής γνώμης. Επιπλέον έθεσε για άλλη μία φορά σε σκληρή δοκιμασία το δημοσιογραφικό επάγγελμα».

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης στον κ. Ζούλα «επέβαλε μικρότερη ποινή, μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ ασχολείται μόνο με τα διοικητικά και όχι με τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα.» Ωστόσο αυτό δεν τον απαλλάσσει από το γεγονός, ότι «σαφώς και γνώριζε την αδυναμία του Α.Π., να μεταβεί και να μεταδώσει το ρεπορτάζ από τη χώρα στην οποία είχε προσληφθεί ως ανταποκριτής.»

Οι ποινές

Το Πρωτοβάθμια πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να επιβάλει ποινή προσωρινής διαγραφής τριών μηνών στον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα (με ψήφους 4 έναντι 1).

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε μεγαλύτερες ποινές σε Φώτη Καφαράκη και Γιάννη Τρουπή διότι είχαν μεγαλύτερη ευθύνη λόγω της θέσεως τους και λόγω της αποκλειστικής ευθύνης, που απορρέει από τις συγκεκριμένες διευθυντικές θέσεις που κατέχουν.

Στον Φώτη Καφαράκη επέβαλε ποινή έξι μηνών στον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης, (με ψήφους 4 έναντι 1) καθώς και στον Διευθυντή Ειδήσεων, Γιάννη Τρουπή (με ψήφους 3 έναντι 2). Ποινή διαγραφής δύο μηνών είχαμε και στην προϊσταμένη του Εξωτερικού Δελτίου της Δημόσιας Τηλεόρασης, Άννα Παπασωτηρίου (με ψήφους 3 έναντι 2).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook