Τι προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ για να αποφευχθεί γενικευμένο μπλακ άουτ αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θεωρεί πολύ πιθανό και παράλληλα υψηλού κινδύνου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα.

Ήδη υπάρχει σχέδιο για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΡΑΕ θεωρεί πολύ πιθανό και πολύ υψηλού κινδύνου για το σύστημα της χώρας το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Και σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου το ηλεκτρικό σύστημα στηρίζεται κατά 40% στο φυσικό αέριο, τότε οι διακοπές ρεύματος ή το ρεύμα με… δελτίο μοιάζουν μονόδρομος. Αλλά είναι το ύστατο μέτρο.

Οι συνέπειες μιας πιθανής διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, εκτιμώνται από τη ΡΑΕ σύμφωνα με την «Καθημερινή», από καταστροφικές έως κρίσιμες γιατί μπορεί να προκαλέσουν θανάτους, μπλακ άουτ σε εθνικό επίπεδο και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα.

Στην περίπτωση λοιπόν που η στρόφιγγα του φυσικού αερίου κλείσει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η μερική ή ολική κατάρρευση του συστήματος, δηλαδή ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

Το σχέδιο της ΡΑΕ που παρουσιάζει η «Καθημερινή», προβλέπει:

1. Αύξηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και θα ζητηθεί η λειτουργία με diesel μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να δουλέψουν με εναλλακτικό καύσιμο

2. Θα υποβληθεί αίτημα για παροχή έκτακτης βοήθειας σε διαχειριστές γειτονικών χωρών που δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά αυτό θεωρείται απίθανο

3. Οι καταναλωτές θα κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής. Και αυτό σημαίνει ρύθμιση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και εξοικονόμηση στους τομείς φωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης.

4. Θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός περικοπής φορτίου των βιομηχανικών επιχειρήσεων

5. Και ως ύστατο μέτρο: αν τα παραπάνω δεν αποδώσουν, τότε θα έρθουν οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Πως θα γίνονται οι διακοπές ρεύματος

Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που οι διακοπές ρεύματος θα είναι μονόδρομος για να μην καταρρεύσει το σύστημα, αυτές θα γίνονται αυτόματα, ημιαυτόματα ή χειροκίνητα.

Η εφαρμογή θα γίνεται ως εξής, σύμφωνα με την Καθημερινή:

Στο… αυτόματο σενάριο, ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει απευθείας εντολή σε διακόπτες μέσης τάσης, η επιλογή των οποίων γίνεται σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Για την Αττική, θα γίνονται ομαδοποιημένα ανά περιοχές.

Στην ημιαυτόματη επιλογή, οι εντολές δίνονται από περιφερειακό κέντρο ελέγχου για την προστασία συγκεκριμένων περιοχών με ιδιαίτερες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια τάσης και να οδηγήσουν το σύστημα σε κατάρρευση. Μετά την ενεργοποίησή τους, η διακοπή ρεύματος μπορεί να γίνει αυτόματα ή χειροκίνητα.

Η χειροκίνητη διακοπή ρεύματος θα γίνεται είτε με εντολή του ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ είτε απευθείας τους καταναλωτές που συνδέονται με το σύστημα ή το δίκτυο. Για τη μικρότερη ενόχληση των καταναλωτών, οι διακοπές ρεύματος θα αρχίσουν από τα λιγνιτωρυχεία και τα αρδευτικά κανάλια. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει πίνακες με το που θα κοπεί πρώτα το ρεύμα: αρδευτικά, ημιαστικά και αστικά φορτία.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα φτιάξει και κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και όσων δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές ή υποδομές μεταφορών.

Σε περίπτωση που οι διακοπές ρεύματος πρόκειται να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, θα είναι κυλιόμενες και ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ να βγάζει… πρόγραμμα διακοπών ηλετροδότησης ανά περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook