Δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, λόγω της ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Έτσι μπαίνει τέλος στη συζήτηση για οριζόντια εφαρμογή της μειώσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας που άνοιξε μετά την σχετική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι τέτοια συζήτηση «δεν υπήρξε ποτέ» διευκρινίζοντας ότι «είναι και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού». Όπως εξηγούσαν «κάθε Σύλλογος μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας του ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και το κάθε κατάστημα»

Η διευκρίνιση αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν την σύσκεψη που θα έχει ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν συνολικά το λιανεμπόριο, ΕΣΕΕ και ΣΕΛΠΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η πίεση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και να μπει φρένο στο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά.

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα έθετε το θέμα με την προοπτική της οριζόντιας μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία ώρα εφόσον όμως θα υπήρχε σαφής δέσμευση των εμπόρων, και κυρίως των σούπερ μάρκετ, για συγκράτηση των τιμών.

Τι προτείνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι

Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προτείνει να κλείνουν δύο ώρες νωρίτερα τα εμπορικά καταστήματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω της κρίσης και των δυσβάστακτων αυξήσεων.

Το μέτρο υπό προυποθέσεις συζητά και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας

Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εξετάζει και η κυβέρνηση που παρακολουθεί τις κινήσεις στην αγορά, με το θέμα να αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Τετάρτη (5/10) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ. Ανάλογες επαφές θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους αρμόδιους φορείς.

Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά στην ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ημερησίως ενώ όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Πρόεδρος ΕΣΑ: Να εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις».

Η πρόταση έχει ήδη συζητηθεί στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Καφούνης για να ληφθεί αυτό το μέτρο απαιτείται:

1. Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι αυτή η πρόταση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας, έρχεται λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup «Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development» Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

Τι προτείνει ο εμπορικός σύλλογος

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook