Handelsblatt: «2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα – Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί»

«Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου , δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt
«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερντ Χέλερ και αναπαράγει η DW.Το μακροσκελές ρεπορτάζ εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.
To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί: «Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»
Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.
Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».
Πηγή: dw.com
Ολες οι Ειδήσεις
- ACTION 24: Ο Γιάννης Σμαραγδής καλεσμένος απόψε στο «ΕQ»
- ACTION 24: Oεπικεφαλής του «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ» απόψε στο «Θα φας καλά» – Τρέϊλερ
- ΕΡΤNEWS: Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, στην εκπομπή «Forcé» – Απόψε, Δευτέρα 16.06.2025
- MAD Video Music Awards 2025 από την ΔΕΗ: Η μεγαλύτερη μουσική γιορτή έρχεται για 6η χρονιά στο MEGA
- Φωτιά στο Γραμματικό: Ήχησε το 112 για εκκένωση από Άνω Σούλι και Μαραθώνα – Ενισχύονται τα εναέρια μέσα
- Big Brother: Αποχώρησε ο KAS – Πρώτη υποψήφια η Φένια – Δείτε αποσπάσματα
- Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ» – Κέρδη μέχρι και 50.000 ευρώ κάθε μήνα για 24 μήνες
- Κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Διπλό ρεκόρ τηλεθέασης την εβδομάδα 9-15 Ιουνίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook