Πρόστιμα "έπεσαν" σε σούπερ μάρκετ για "φουσκωμένες" τιμές σε προϊόντα από το "καλάθι του νοικοκυριού"

Πρόστιμα συνολικού ύψους 50.787 ευρώ επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ διότι πωλούσαν με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου από την κείμενη νομοθεσία, 13 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του (3-9/11/2022).

Ταυτόχρονα, με άλλη απόφαση του Υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 σε 8 πρατήρια υγρών καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδακαθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας (Νόμος 4818/2021) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Αναλυτικά, επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα ανά σούπερ μάρκετ για πώληση την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» (3-9/12/2022)με περιθώριο μικτού κέρδους που υπερέβαινε το αντίστοιχο περιθώριο μικρού κέρδους προ της 1ης/9/2021 των εξής προϊόντων:

-22.757 ευρώ για 5 προϊόντα και συγκεκριμένα ψωμί τοστ σταρένιο, γάλα συμπυκνωμένο πλήρες, ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο, φασόλια μέτρια, χαρτί υγείας,

-13.030 ευρώ για 3 προϊόντα και συγκεκριμένα ρύζι, φέτα και οδοντόκρεμα,

-5.000 ευρώ για 3 προϊόντακαι συγκεκριμένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και μωρομάντηλα,

-5.000 ευρώ για 1 προϊόν και συγκεκριμένα αρακά,

-και 5.000 ευρώ για 1 προϊόν και συγκεκριμένα καφέ ελληνικό.

Επισημαίνεται ότι καθώς το πρόστιμο ανά περίπτωση είναι μικρότερο των 50.000 ευρώ δεν επιτρέπεται, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών και της εθνικής νομοθεσίας, η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των σούπερ μάρκετ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook