Η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας θα δοθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, «βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass, το νέο μέτρο επιδότησης τροφίμων,  έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2023 και θα ανακοινωθεί αυτή τη εβδομάδα.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η παράταση θα δοθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουάριου του 2023.

«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «σήμερα έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόρους και εισφορές από το 2018. «Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη».

Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράττουν το επίδομα για τα ψώνια
Παράλληλα, αναφερόμενος στο νέο μέτρο της κάρτας αγορών, είπε ότι η διάταξη κατατίθεται αύριο στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, που θα είναι ανάλογη με το Fuel Pass, θα ανοίξει στα μέσα του Φεβρουαρίου και οι πρώτες πληρωμές να γίνουν στα τέλη του ίδιου μήνα. Όσοι επιλέξουν να πληρωθούν σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της επιδότησης που τους αναλογεί και θα πάρουν τα χρήματα σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.ά., αλλά και σε λαϊκές αγορές εφόσον οι έμποροι έχουν POS. Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης, ότι «δεν είναι μόνο για τρόφιμα, αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους». Είπε, εξάλλου, ότι το ποσό θα πιστώνεται, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και εάν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών. Για παράδειγμα για μονομελές νοικοκυριό με 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, η μηνιαία ενίσχυση είναι στα 22 ευρώ.

Ακόμα ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν το ποσό δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλίεται στον επόμενο μήνα. Αν επιλέξει ο πολίτης να μην χρησιμοποιήσει την κάρτα, αλλά να βάλει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και να τα κάνει ότι θέλει, τότε θα λάβει το 80% αυτού του ποσού και η καταβολή του ποσού θα γίνεται δύο φορές μία φορά τον Μάρτιο και μία φορά τον Ιούνιο – Ιούλιο

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook