Ένα τεράστιο κύμα πλειστηριασμών «κόκκινων δανείων» αναμένεται να φέρει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που ανάβει το πράσινο φως στα funds, να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς σε ακίνητα που έχουν αποκτήσει με εξαγορά από τις ελληνικές τράπεζες.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ισχυρή συντριπτική πλειοψηφία 56 έναντι 7 μελών της που διαφώνησαν , έκρινε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται δηλαδή διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευτεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Η απόφαση της Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, που επίσης είχε ταχθεί υπέρ των funds στο θέμα των πλειστηριασμών.

Tην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, πρόεδρος η  κ. Μαρία Γεωργίου, απασχόλησε περίπτωση fund που έχει έδρα το Δουβλίνο και είχε αγοράσει κόκκινα δάνεια από ελληνική τράπεζα.

Το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 3156/2003 δεν έδινε τη δυνατότητα στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες επί των ακινήτων που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους.

Αντίθετα, το μεταγενέστερο νομοθετικό καθεστώς του νόμου 4354/2015, με χρονική διαφορά 12 ετών, άναψε το πράσινο φως στα funds να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, πλειστηριασμούς ακινήτων κ.λπ.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν -μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας- να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook