Μικτή ή βασική ασφάλεια; Ιδού το ερώτημα. Ξεκινώντας να σου πούμε ότι η μικτή ασφάλεια είναι στην κορυφή της πυραμίδας των ασφαλιστικών καλύψεων ενώ η βασική στην βάση της. Οι συγκεκριμένοι τύποι ασφάλειας έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις ανάγκες που καλύπτουν, τις καλύψεις που προσφέρουν αλλά και το κόστος τους.

Συγκεντρώσαμε σε έναν πίνακα τις καλύψεις της μικτής και της βασικής ασφάλειας και στην συνέχεια παραθέτουμε και κάποιες σημαντικές πληροφορίες, για να σε βοηθήσουμε να κάνεις πιο εύκολη την επιλογή σου.

Σε γενικές γραμμές, η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου σου προσφέρει την ελάχιστη ασφάλεια που επιβάλλει ο Νόμος ενώ η μικτή ασφάλεια σου παρέχει το μέγιστο εύρος κάλυψης. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις, έχεις την επιλογή να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις όπως Οδική Βοήθεια και η Νομική Προστασία. Όμως, πρέπει να θυμάσαι ότι όσες περισσότερες καλύψεις έχει το ασφαλιστικό σου πρόγραμμα, τόσο υψηλότερα είναι τα ασφάλιστρα.

Ενδεικτικά, μπορείς να δεις πώς διαμορφώνονται οι χαμηλότερες τιμές στην βασική ετήσια ασφάλεια αλλά και στην ετήσια μικτή ασφάλεια, στα αστικά κέντρα και στην επαρχία. Έχε υπόψη σου, πως στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και την νησιωτική θα βρεις οικονομικότερα πακέτα ασφάλισης σε σχέση με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Κόστος Μικτής Ασφάλειας vs Βασικής

*Οι τιμές ασφάλειας αφορούν αυτοκίνητο 1.200cc του 2014, αξίας 8.000€, για οδηγό 40 ετών με 20ετή εμπειρία στους ΤΚ 18345 (Αθήνα), 55132 (Θεσσαλονίκη) & 69200 (Επαρχία)

Το κόστος στα ασφαλιστικά πακέτα, επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες και γι’ αυτό μπορεί να βρεις μεγάλες διαφορές στην τιμή από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι:

  1. Η ηλικία του οδηγού
  2. Η διάρκεια του συμβολαίου
  3. Το είδος ασφάλειας
  4. Οι πρόσθετες καλύψεις
  5. Η τιμολογιακή πολιτική της ασφαλιστικής εταιρείας
  6. Η μάρκα του αυτοκινήτου
  7. Τα κυβικά & η αξία του αυτοκινήτου
  8. Η χρήση του οχήματος
  9. Η περιοχή που διαμένει ο οδηγός

Με μία απλή σύγκριση τιμών των ασφαλιστικών πακέτων, θα διαπιστώσεις αυτές τις διαφορές και θα μπορέσεις να βρεις την πιο συμφέρουσα επιλογή για εσένα.

Ποιοι επιλέγουν την Μικτή Ασφάλεια;

Η μικτή ασφάλεια, επιλέγεται κατά βάση από εκείνους που διαθέτουν καινούργια οχήματα ή οχήματα μεγάλης αξίας, με ακριβά ανταλλακτικά. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν ότι οτιδήποτε κι αν συμβεί η ασφάλειά τους θα καλύψεις τις ζημιές. Πολλές φορές όμως την επιλέγουν και οδηγοί με καινούργια αυτοκίνητα χαμηλότερης αξίας. Τη βασική ασφάλεια την έχουν υποχρεωτικά βάσει Νόμου όλοι όσοι οδηγούν ΙΧ και επαγγελματικά αυτοκίνητα.

Πώς λειτουργεί η απαλλαγή στην μικτή ασφάλεια;

Η απαλλαγή, σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την ασφαλιστική εταιρεία και στην πράξη αναστέλλει την καταβολή της αποζημίωσης μέχρι ενός ποσού. Το ποσό αυτό το πληρώνει ο ασφαλιζόμενος και διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική. Ωστόσο, όσο υψηλότερο είναι το ποσό της απαλλαγής που έχει συμφωνηθεί με την ασφαλιστική εταιρεία, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Σενάριο 1

Το ποσό απαλλαγής έχει οριστεί στα 200 ευρώ και η ζημιά στο αυτοκίνητο κοστίζει 800 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβεις από την ασφαλιστική σου θα είναι 600 ευρώ, τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσεις εσύ για να επισκευαστεί το αμάξι.

Σενάριο 2

Το ποσό απαλλαγής έχει οριστεί στα 200 ευρώ και η ζημιά φτάνει τα 180 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λάβεις αποζημίωση από την ασφαλιστική και θα πρέπει να πληρώσεις όλο το ποσό της ζημιάς.

Τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου, τον έχεις εσύ! Ελπίζουμε όσα σου είπαμε να σε βοήθησαν να πάρεις την σωστή κατεύθυνση και να διαλέξεις την ασφάλεια που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook