Συνεχίζονται οι τραπεζικοί τριγμοί, καθώς όπως φαίνεται η τραπεζική καταιγίδα δεν ήταν πρόσκαιρη, με την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, να χάνει 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία της αξία σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Oι αγορές βρέθηκαν σήμερα στη δίνη της τραπεζικής κρίσης με ένα διεθνές sell off τραπεζικών μετοχών να κοκκινίζει τα χρηματιστήρια. Ο Γερμανός Καγκελάριος πάντως εμφανίστηκε σήμερα καθησυχαστικός για τoν γερμανικό τραπεζικό γίγαντα.

«Η Deutsche Bank έχει θεμελιωδώς εκσυγχρονιστεί και έχει αναδιαμορφώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Δεν υπάρχει ανάγκη να ανησυχούμε για τίποτα», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Σε πτώση και οι μετοχές της UBS
Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.

Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

«Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας – Προστατευμένες οι καταθέσεις»
«Το τραπεζικό ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και δεν απειλούνται με κανένα τρόπο από αυτή τη νευρικότητα που υπάρχει σήμερα στις αγορές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας κατέγραψε απώλειες άνω του 15%, ενώ προς το κλείσιμο των αγορών περιορίστηκαν στο 10%.

Tην ίδια ώρα, τα CDS της εκτινάχθηκαν στις 220 μονάδες βάσης.

«Είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος που ψάχνουν οι αγορές. Δεν είναι κάτι καινούριο. Γνωρίζαμε τα προβλήματα ρευστότητας της Deutsche Bank. Η Deutsche Bank είχε χειρότερους κεφαλαιακούς δείκτες από την Credit», δήλωσε ο επενδυτικός σύμβουλος Κυριάκος Τσαταλπασίδης.

Μεγάλη πτώση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA σημειώθηκε και στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Deutsche Bank, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής αφού οι κάτοχοι αυτών των τίτλων της Credit Suisse έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UBS.

«Βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
«Βουτιά» στα χρηματιστήρια και στις μετοχές μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως η Deutsche Bank, εκδηλώθηκαν σήμερα σε συνέχεια της κατάρρευσης των τραπεζών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά 2,97%, ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν υποχώρηση της τάξης του 6%.

Την ίδια στιγμή απειλή αποτελεί η «βόμβα» των ομολόγων (275 δισ. €), ενώ τα κέρδη όσων στοιχημάτισαν στην πτώση ανέρχονται στα 100 εκατ.€.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook