« Πετύχαμε όλοι μαζί την μεγαλύτερη - πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και επικύρωσε η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό,  ήρθε ως ευχάριστη έκπληξη.

Με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 273 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ ή 3,3 δισ. ευρώ περίπου, έκλεισε το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο, η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία φέρουν επικύρωση από την Eurostat.

Να σημειωθεί ότι το 2021 η Ελλάδα είχε πρωτογενές έλλειμμα που διαμορφώθηκε στο 4,7% του ΑΕΠ ή 8,45 δισ.ευρώ περίπου

Παράλληλα μεγάλη υποχώρηση κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, παρουσίασε το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και διαμορφώθηκε στο 171,3% του ΑΕΠ για το 2022, έναντι 194,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2021.

Σε απόλυτους αριθμούς το Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε 356,256 δισ. ευρώ, έναντι 353,489 δισ. ευρώ το 2021.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 200 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 208,03 δις ευρώ, έναντι 181,675 δις ευρώ το 2021.

ΥΠΟΙΚ για πρωτογενές πλεόνασμα

Στη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας να επιτύχει ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και πλέον επέστρεψε δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022
«Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ.

Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.

Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία.

Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται.

Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο.

Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά.

Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία.

Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη.

Μια Ελλάδα που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη».

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, κ.Θόδωρου Σκυλακάκη, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022
Aπό την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό, διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook