Είδος πολυτελείας έχουν γίνει τα φρούτα. Στα ύψη οι τιμές φρούτων και λαχανικών εν μέσω καλοκαιριού

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αυξήσεις των τιμών στα φρούτα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και δείχνουν ότι εν μέσω καλοκαιριού, καρπούζια, πεπόνια, βερύκοκα και κεράσια να έχουν γίνει είδος πολυτελείας.

Πανάκριβα φρούτα & λαχανικά
Πρωταθλητές στην Ευρώπη οι Έλληνες στην ακρίβεια των φρούτων. Οι τιμές κάθε χρόνο παίρνουν την ανιούσα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τα φρούτα του καλοκαιριού «χρυσάφι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούνιο καταγράφηκε η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στα φρούτα, που άγγιξε το 24,5%.

Η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, έφτασε το 28,8%.

Τα καρπούζια φέτος πωλούνται από 0,60 έως 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή τους πέρυσι κυμαινόταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό.

Αύξηση και στα πεπόνια, που κοστίζουν από 0,80 έως 1,30 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας 40% αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Απλησίαστα και τα κεράσια, με την τιμή κιλού να κυμαίνεται από 3,5 έως και 7 ευρώ το κιλό.

«Όντως υπάρχει ακρίβεια στα φρούτα φέτος, ειδικά σε καρπούζια, πεπόνια, βερίκοκα, ότι είναι δηλαδή της εποχής. Ο κόσμος δυσανασχετεί, αγανακτεί, ακόμα και για τα πιο βασικά αγαθά», λένε επιχειρηματίες της εστίασης.

Επιβαρυντικός παράγοντας στην αύξηση των τιμών αποτελεί η κλιματική κρίση, με τις βροχοπτώσεις της άνοιξης να έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας, με την ακρίβεια να καλπάζει την ώρα που η κατανάλωση υποχωρεί.

Δείτε το ρεπορταζ του MEGA

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook