Την «ανηφόρα τραβά η τιμή της βενζίνης ενώ στα νησιά έχει γίνει…απλησίαστη .

Η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 1,90-1,91 ευρώ το λίτρο, ενώ σε αρκετά νησιά υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με την η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Γιατί ακρίβυνε η βενζίνη

Σημειώνεται πως το μπρεντ από τις αρχές Ιουλίου -που στοίχιζε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι- ανέρχεται πλέον, τις τελευταίες ημέρες, σε 85 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια, πέραν του μπρεντ, στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων καθοριστικός είναι και ο ρόλος άλλων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κ.λπ.

Με αυτά τα δεδομένα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, από 1,86 ευρώ το λίτρο την 1η.7.2023 διαμορφώθηκε την 30ή.7.2023 σε 1,94 ευρώ (αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 4,3%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σε επίπεδο νομών, στην Αττική, το μέσο κόστος για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται σε 1,91 ευρώ το λίτρο. Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη πωλείται ελαφρώς πιο οικονομικά (1,90 ευρώ το λίτρο) και στην Αχαΐα έναντι 1,95 ευρώ το λίτρο.

Οι εκδρομείς που ξεκινούν από τα αστικά κέντρα τις διακοπές τους είθισται, παραδοσιακά, να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς οι τιμές των καυσίμων στους τουριστικούς προορισμούς είναι πιο… τσιμπημένες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το μέσο κόστος της απλής αμόλυβδης (30/7) ήταν 2,18 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες, 2,09 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, 2,04 ευρώ στη Λευκάδα, 2,02 ευρώ στην Κεφαλλονιά, 1,99 ευρώ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο, 1,98 ευρώ στα Χανιά, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Σάμο, 1,97 ευρώ στη Χαλκιδική και 1,91 ευρώ στη Χίο

Οσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή, πανελλαδικά, είναι στο 1,65 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη σε 1,62 ευρώ, στην Αχαΐα σε 1,66 ευρώ. Στις ίδιες περιοχές, το μέσο κόστος για το υγραέριο κίνησης είναι 0,76 ευρώ, 0,79 ευρώ και 0,88 ευρώ, αντιστοίχως.

Καταγγελίες και πολλά πρόστιμα
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) δέχεται σταθερά αρκετές καταγγελίες που αφορούν στην αγορά των καυσίμων. Γι’ αυτόν το λόγο, πραγματοποιείται σειρά ελέγχων στο συγκεκριμένο πεδίο, που θα εντατικοποιηθούν στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.
Πριν μερικές ημέρες (13 και 27 Ιουλίου), για παράδειγμα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πως επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, 25.000 ευρώ εξ αυτών αφορούσαν πέντε βενζινάδικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά, και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ σε βενζινάδικα σε Λάρισα και Πιερία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook