Ποιος είναι ο βασιλιάς του χαλκού που αγόρασε και το 5% της Τράπεζας Πειραιώς...

Ένας άγνωστος Έλληνας για τους περισσότερους από εμάς – τουλάχιστον έως το 2012 που παρουσιάστηκε στην λίστα Forbes σαν ένας από τους 3 πλουσιότερους Έλληνες – επενδύει εσχάτως δεκάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα σε αγορές ακινήτων αλλά έχει αποκτήσει και σημαντικό ποσοστό κορυφαίας συστημικής Τράπεζας.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης φέρεται να ήρθε τις τελευταίες ημέρες σε συμφωνία με Ολλανδικό όμιλο που δραστηριοποιείται σε ακίνητα στην χώρα μας εδώ και μια πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες το deal αφορά σε εμβληματικό κτίριο στην Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, αλλά και σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Θεσσαλονίκη. Τα ακίνητα αυτά αποτελούσαν κομμάτι του πακέτου κόκκινων καταγγελμένων δανείων τα οποία αγόρασαν οι Ολλανδοί και φέρεται να τα μεταπώλησαν στον 57χρονο Έλληνα κροίσο. Πριν λίγους μήνες ο «βασιλιάς του χαλκού» είχε αγοράσει 22.370.811 μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,12% της Τράπεζα Πειραιώς.

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NIKOPOLIS – ΠΡΩΗΝ KEMPINSKI – ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ

Το πεντάστερο Νikopoli στην Θεσσαλονίκη πρώην Kempinski Hotel Nikopolis, που βρίσκεται 5’ μακριά από το αεροδρόμιο Μακεδονία και 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης περνάει σύντομα στα χέρια του Τέλη Μυστακίδη. H πρόσφατη μεγάλη αναβάθμιση του αεροδρομίου προοιωνίζει τη σίγουρη επιτυχία -στη μετά covid εποχή- του εμβληματικού ξενοδοχείου με τα 99 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Το συγκρότημα είναι τεράστιο αφού εκτείνεται σε μια έκταση 20.000 τ.μ. περιτριγυρισμένο από καταπράσινους κήπους. Ένα από τα σημεία που δεν περνά απαρατήρητο στο Hotel Nikopolis είναι η εξωτερική του πισίνα μεγέθους 1.700 τ.μ η μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bigpost.gr το τίμημα του deal ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ.

Μία ακόμα νέα επένδυση του κ. Μυστακίδη, που κλείνει τις ημέρες αυτές σύμφωνα πάλι με αποκλειστικές πληροφορίες του bigpost.gr, είναι αυτή του ιστορικού κτιρίου που επί δεκαετίες στεγαζόταν το νοσοκομείο «ΚΥΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» απέναντι από την πρεσβεία των ΗΠΑ επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στον αριθμό 102, το οποίο είχε περάσει στο χαρτοφυλάκιο της TenBrinke Hellas στις αρχές του 2019 και ανακατασκευάστηκε πλήρως .

Πριν από λίγες εβδομάδες μία ακόμα αγορά του Αριστοτέλη Μυστακίδη είδε επίσης το φως της δημοσιότητας, αυτής του κτιριακού συγκροτήματος Oyster Flats στον Νέο Κόσμο, σχεδιασμένο από το ISV Architects. Το οικιστικό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, πίσω από την Ωνάσειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Όταν το 2012 ο Αριστοτέλης -Τέλης- Μυστακίδης φιγουράρισε για πρώτη φορά στην περιώνυμη λίστα του περιοδικού Forbes ως ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου, οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ άρχισαν να ψάχνουν μανιωδώς να βρουν λεπτομέρειες για τη ζωή του άγνωστου επιχειρηματία και επενδυτή, που άφησε (εκείνη τη χρονιά), πίσω τα θρυλικά ονόματα των Σπύρου Λάτση & Φίλιππου Νιάρχου.

Οι λίγες πληροφορίες που υπάρχουν για τον σεμνό «Τέλη», αναφέρουν ότι ο αυτοδημιούργητος και χαμηλού προφίλ Έλληνας επιχειρηματίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη όπου ο βιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Πήγε σχολείο στη Μ. Βρετανία, αργότερα σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics και ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, ως trader μη σιδηρούχων μετάλλων. Εργάστηκε στην Cargill για 6 χρόνια και ο 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co, λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Εργάστηκε στα τμήματα ψευδάργυρου, χαλκού και μολύβδου, φτάνοντας το 2000 στη θέση του υποδιευθυντή. Το καλοκαίρι του 2010 η Glencore ανακοίνωσε την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, έχοντας αποτίμηση στα 61 δισ. δολάρια.

Η γιγάντωση της Glencore ανέδειξε σε δισεκατομμυριούχο τον μέτοχο της κατά περίπου 5% Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία ύστερα από δύο δεκαετίες, έχοντας χτίσει μια καριέρα και στην αγορά των commodities από το 1984 μέχρι το 2019.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας επιχειρηματίας ελέγχει ακόμη το ποσοστό 5% στην Glencore, ενώ «τρέχει» τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες από την έδρα του «family office» στο Zug της Ελβετίας όπου διαμένει, μία μικρή πόλη έξω από την Ζυρίχη στην οποία ζουν πολλοί μη Ελβετοί υπήκοοι λόγω της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης της πόλης αυτής στις επιχειρήσεις. Οι πληροφορίες τον φέρουν να ενδιαφέρεται επενδυτικά εκτός από το real estate, για τον τουρισμό και την πράσινη ενέργεια.

Οι δημοσιευμένες πληροφορίες για το άτομό του είναι εξαιρετικά φειδωλές. Οι περιγραφές, πάντως, για τον Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος έχει την ελληνική και τη βρετανική ιθαγένεια, κάνουν λόγο για έναν ευφυή άνθρωπο, δραστήριο και εργασιομανή επιχειρηματία, με αίσθηση του χιούμορ και έφεση στις ξένες γλώσσες (μιλά έξι), που αγαπά την ιδιωτικότητά του, αποφεύγει τις κοσμικές δεξιώσεις, έχει ως χόμπι το σκι και τη συλλογή ακριβών αυτοκινήτων ενώ διάγει μια ζωή χαμηλών τόνων.

Από τις λίστες πάντως των δισεκατομμυριούχων του Forbes λείπουν αρκετοί Έλληνες κροίσοι, κυρίως εφοπλιστές που η περιουσία τους και τα assets του δεν είναι εμφανή στην «κοινή θέα». Μία από τις Ελληνικές οικογένειες αυτές, που οι επενδύσεις της περνάνε κάτω από τα ραντάρ, κατέχει ακίνητα στο Λονδίνο αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών ενώ 3-4 ακόμα Έλληνες εφοπλιστές με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ σε καμία τέτοια λίστα. Στις λίστες αυτές, οι οικονομικοί συντάκτες περιλαμβάνουν ανθρώπους που η περιουσία τους δεν μπορεί να κρυφτεί, με περιουσιακά στοιχεία όπως πχ μετοχές τους σε εισηγμένες εταιρείες στα χρηματιστήρια, δημοσιευμένες αγορές ακινήτων, έργων τέχνης, κλπ.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος βρέθηκε και το 2015 στο επίκεντρο των βρετανικών και ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων με αφορμή την αγορά του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος στη Βρετανία. Ο Έλληνας Κροίσος «βλέποντας» ως επένδυση το συγκεκριμένο ακίνητο, έδωσε 64 εκατ. λίρες Αγγλίας, κάτι περισσότερο δλδ από 80 εκατ. ευρώ τότε, για να αποκτήσει το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «DailyMail» θεώρησε πως η αγορά του σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία. Στην πλέον αριστοκρατική γειτονιά, το διαμέρισμα εντυπωσιάζει εξωτερικά, ενώ η άνεση και η εξαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν τα 750 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού που σχεδίασε ο διάσημος λόρδος Νόρμαν Φόστερ.

«ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ»

Το ακίνητο όμως που τον «δένει» με την Ελλάδα, είναι η εκπληκτικής αισθητικής εξοχική βίλα του, η οποία σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων κόστισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ και τώρα αποτιμάται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εναρμονισμένη αρχιτεκτονικά με το τοπίο, υπερσύγχρονη και γεμάτη πολύτιμα έργα τέχνης. Όσοι γνωρίζουν το σπίτι και την περιοχή ξεχωρίζουν το μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, με μια τεράστια γιγαντοοθόνη, σα θερινό σινεμά, την ιδιωτική παραλία και φυσικά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης. Εκεί μαζί με τη μητέρα του, τη γυναίκα του και το παιδί τους, περνά μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών εδώ και χρόνια, ενώ οι γείτονες τον βλέπουν συχνά τα απογεύματα να κάνει βόλτες στην περιοχή, ντυμένος απλά, να είναι εξαιρετικά φιλικός, εύθυμος και επικοινωνιακός. Η μοναδική αυτή κατοικία μέσα σε 40 στρέμματα με τη δική της ιδιωτική παραλία, είναι αρκετά κοντά στην γενέτειρα του Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το σπίτι της μητέρας του και σύντομα και του εμβληματικού ξενοδοχείου του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook