Εύσημα από το Bloomberg στον απόηχο της θετικής αξιολόγησης του οίκου Scope Ratings,

Προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους υπόλοιπους, αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκους αξιολόγησης αποτελεί η κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings, σε συνέχεια μάλιστα της αναβάθμισης και από ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I, μόλις την περασμένη Δευτέρα.

To πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας» επισημαίνει πως η εξέλιξη συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010.

Το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από τη Scope Ratings, απόδειξη της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που έπεσε στην κατηγορία «σκουπίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας γραμμής κάτω από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, καθώς η συμμετοχή της Ελλάδας στην 20μελή πλέον ευρωζώνη τέθηκε υπό αμφισβήτηση, αναφέρεται.

«Ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή κρατικά οικονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζει το Bloomberg στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, καθοριστικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτέλεσε ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020.

Τα καλύτερα ομόλογα της Ευρωζώνης για το 2023
Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας με χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα ως τα καλύτερα ομόλογα της ευρωζώνης φέτος. Αυτή είναι μια στροφή, αφού πολλοί «κάηκαν» στη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση στην ιστορία, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg .

Οι αξιολογήσεις της Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope.

Το επόμενο διάστημα ακολουθούν οι αξιολογήσεις από:
– τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου

– τον οίκο Moody’s (15 Σεπτεμβρίου), ο οποίος είναι και ο πιο αυστηρός «κριτής», καθώς κρατά την Ελλάδα τρια σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

-Ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου η αξιολόγηση της Standard & Poor’s

-και την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch

Σύμφωνα με την Scope, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

1. Στη συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

2. Στη σταθερά πτωτική πορεία που ακολουθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160,7 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023.

3. Στις διαρθρωτικές αλλαγές του τραπεζικού συστήματος που οδήγησαν στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην αύξηση των επενδύσεων.

K. Χατζηδάκης για Scope Ratings: «Όσοι αμφισβητούν την οικονομική πολιτική μας, να δουν τις αξιολογήσεις»

Το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η αναβάθμιση από τη Scope Ratings αποτελεί προάγγελο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία είναι και η μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook