Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι στην πρώτη γραμμή της στόχευσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ήδη εφαρμόζονται με τον υπάρχοντα μηχανισμό και πλαίσιο με ένα απ αυτά να είναι οι συνεχείς έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε κέντρα εστίασης και διασκέδασης.

Πέρα από τα μέτρα που ισχύουν και έχουν επιστρατευτεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλες σκέψεις όπως να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους όπως να μετρούν διπλά κάποιες πληρωμές, να καθιερωθούν ψηφιακά δελτία αποστολής, να αυξηθούν τα πρόστιμα ενώ υπό σκέψη είναι και η αύξηση φορολογικών συντελεστών για ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο αναλυτικά για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής :
• Όλα τα τιμολόγια και οι αποδείξεις να «αναρτώνται» στα ηλεκτρονικά βιβλία. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα τα δέχεται η εφορία.

• Τακτικός έλεγχος στις δαπάνες για να κλείσουν όλες οι τρύπες μη πραγματικών δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τις χρησιμοποιούν απλά για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα.

• Μείωση του ύψους του απλοποιημένου τιμολογίου. Τώρα ισχύει το απλό τιμολόγιο για συναλλαγές έως 100 ευρώ. Πάμε πλέον στα 50 ευρώ. Πάνω από το ύψος αυτό θα εκδίδονται τα κανονικά τιμολόγια.

• Κλείδωμα των δηλούμενων οικονομικών στοιχείων στο MyDATA αλλά και των δηλώσεων ΦΠΑ και Ε3.

• Κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις. Να μετρούν διπλά κάποιες για ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς ή και φοροεκπτώσεις για ηλεκτρονικές πληρωμές σε οικοδομικές εργασίες.

• Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Για να ελεγχθεί η η διακίνηση των προϊόντων οικοδομής, αγροτικών προιόντων , ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος

• Νέα πρόστιμα για παραβάσεις. Αλλού θα αυξηθούν αλλού θα διευρυνθούν αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ποινή.

• Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με πιθανή αύξηση των συντελεστών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook