Αύξηση των συντάξεων 3% το νέο χρόνο, απαγόρευση χρήσης μετρητών για πληρωμές άνω των 500 ευρώ, χορήγηση στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αγοραπωλησίες ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών, τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία για η δημιουργία αποθεματικού για την κλιματική κρίση, μερικά από τα μέτρα που ανέλυσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Τα 13 μέτρα στήριξης του εισοδήματος συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και το 2024, τα 10 μέτρα για τη φοροδιαφυγή, τις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και το σχέδιο για τις τράπεζες παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξειδίκευσε παρουσιάζοντας αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο  Κωστής  Χατζηδάκης οι πρωτοβουλίες κινούνται σε 4 άξονες.

Συγκεκριμένα:

1ος άξονας: Τραπεζικό Σύστημα -Θα παρέχει ρευστότητα
2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών
3ος άξονας: Στήριξη εισοδήματος των πολιτών
4ος άξονας: Κλιματική Αλλαγή-Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

1ος άξονας: Τραπεζικό σύστημα

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προσπάθειά θα κινηθεί σε 5 άξονες.

  1. Επέκταση των δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Οι δυνατότητες θα καλύψουν κι άλλες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
    2. Η χρήση προγράμματος «Ηρακλής» για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι.
    3. Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα, θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Παράλληλα, θα θεσπιστούν και κυρώσεις.
    4. Λειτουργία της υπηρεσία IRIS. Προτεραιότητα για συναλλαγές με ελευθέρους επαγγελματίες
    5. Απομείωση συμμετοχής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και γενικότερα τις προοπτικές της οικονομίας

2ος άξονας: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με περιορισμό των μετρητών

ια την κυβέρνηση η πάταξη της φοροδιαφυγής «είναι ένας μαραθώνιος για εμάς, η μάχη θα είναι συνεχής» είπε ο κ. Θεοχάρης. «Στόχος μας δεν είναι τα έσοδα, είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Οι πρωτοβουλίες είναι σε 3 άξονες. Έχουν σχέση με το φορολογικό σύστημα, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που δημιουργούν δεδομένα μέσω της ΑΑΔΕ και την ενίσχυση ελέγχων και διασταυρώσεων των δεδομένων.

Θεοχάρης: 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε τα 10 μέτρα για τη φοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ».

  1.  Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS του πρώτους μήνες τους 2024
  2. Υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου το 2024
  3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του MyData.
  4. Υποχρεωτική κατοχή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (POS και IRIS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
  5. Υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικής συναλλαγής και όχι με μετρητά
  6. Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά τους πρώτους μήνες
  7. Η αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο της συναλλαγής που δεν επιτρέπεται
  8. Θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω ψηφιακών καρτών ώστε αυτά τα χρήματα να αξιοποιούνται από συναλλαγές που καταγράφονται
  9. Αποκλεισμός παραβατών λαθρεμπορίας με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
  10. Παρεμβάσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Για τη διασύνδεση των POS με των ταμειακών μηχανών ο στόχος είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να γίνει η πληρωμή χωρίς να κοπεί η απόδειξη και τελικά ακόμα και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων να γίνεται με μειωμένη γραφειοκρατία. Αφορά 450.000 επιχειρήσεις όσες δηλαδή έχουν υποχρέωση από τον νόμο να έχουν ταμειακή μηχανή.

Για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ξεκίνησε τις συζητήσεις η ΑΑΔΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει τις εγκρίσεις – διαδικασία που κρατάει περίπου 6 μήνες – και σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε στη θέσπιση υποχρεώσων επειδή τώρα έχουμε απλά κίνητρα. Αυτό πρακτικά στέλνει όλα τα στοιχεία και στο MyData.

Αρχικά από τις δηλώσεις του ΦΠΑ και στη συνέχεια στις δηλώσεις εισοδήματος να μην μπορεί να δηλώσει κάποιος έσοδα ή έξοδα που δεν βρίσκονται στο Mydata. Πρακτικά θα μπορεί να δηλώσει παραπάνω έσοδα ή λιγότερα έξοδα, στοιχεία που οδηγούν σε μεγαλύτερο φόρο.

Για την αγοραπωλησία ακινήτων χωρίς μετρητά είχαμε 42.613 μεταβιβάσεις αποκλειστικά με μετρητά και τίμημα 462 εκατ. ευρώ και έχουμε άλλες τόσες υποθέσεις που το τίμημα εξοφλήθηκε μερικών με μετρητά συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να κάνει πιο δύσκολη τη χρήση του «μαύρου χρήματος». Πρέπει να δυσκολέψουμε και αυτόν που θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά.

Για την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε χωρίς τη γραφειοκρατία που είχε. Εδώ είναι ένα έργο σε εξέλιξη από την ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποια εκτεταμένη γραφειοκρατία.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι παρεμβάσεις είναι η υπαγωγή σε ΦΠΑ και τέλους παρεπιδημούντων. Θα φτιαχτεί ειδικός ΚΑΔ. Θα υπάρχει φόρος διαμονής σε όλες τις μισθώσεις. O στόχος των μέτρων που παίρνουμε είναι να κατευθύνουμε κάποιον σε μισθώσεις αυτές και να αυξήσουμε το στοκ αυτού του είδους των μισθώσεων είτε να γίνει ο κλάδος πιο επαγγελματικός γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς ο οποίος ανακοίνωσε 13 νέα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook