Μόνιμα μειωμένες τιμές σε προϊόντα, ειδική μέριμνα για οπωροκηπευτικά και ειδική εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες των πολιτών αναφορικά με φαινόμενα αισχροκέρδειας

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξειδίκευσε και ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
«Η αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προχωρώντας στην ανακοίνωση τεσσάρων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας.

Πρώτο μέτρο: Η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων «θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές», όπως ανέφερε ο υπουργός.

Η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου ενώ όποιος αισχροκερδίσει θα είναι αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν.

Δεύτερο μέτρο: Τα σούπερ -μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Τρίτο μέτρο: Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Aνάπτυξης

Τέταρτο μέτρο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. «Τον καθιστούμε σύμμαχο, αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε ο κ. Σκρέκας καθώς όπως είπε ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας τα μέτρα θα νομοθετηθούν με το πρώτο διαθέσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ για το application στα κινητά τηλέφωνα πρόσθεσε ότι στόχος είναι να είναι διαθέσιμιη «το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τα Χριστούγεννα» διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρχει ανταμοιβή για τους καταγγέλλοντες πολίτες.

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά ενώ από την αρχή του 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων

Αναφορικά με τα σχολικά είδη, αυτά παρουσίασαν μείωση 10% με αυξημένες πωλήσεις.

Τα μέτρα για την Θεσσαλία
Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Σκρέκας στα μέτρα και τους ελέγχους για την περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα ενώ ζητήθηκαν έλεγχοι και σε λαϊκές αγορές.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι μετά την κακοκαιρία Daniel έχει επιβληθεί για την περιοχή της Θεσσαλίας πλαφόν στο νερό, έχει «κλειδώσει» το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή, ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τις τιμές τους και ήδη πωλούνται προϊόντα με τιμές κάτω του 20% ενώ κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ βρίσκονται εκεί για να ελεγχθεί η αγορά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook