Με νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη «δημοσιονομική βόμβα» από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών.

Μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η επίμαχη απόφαση δεν αφορά μόνο τους τρείς δικαστές που προσέφυγαν, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη:
Σε σχέση με την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Προηγήθηκε το απόγευμα η ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική και δεν αφορά  μόνον  τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές σημειώνεται στη ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συνεχίζει ότι

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στο οποίο παράλληλα σημειώνεται ότι η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου. Όπως μάλιστα υπενθυμίζει η ανακοίνωση, το Μισθοδικείο « όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς».

Οι τρείς αποφάσεις (1330 έως 1332/2023), ανοίγουν το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών που έχουν ήδη προσφύγει ή και άλλων που θα το κάνουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν ήδη περίπου 400 παρόμοιες προσφυγές συνταξιούχων δικαστών.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν μάλιστα πως όλοι οι συνταξιούχοι δικαστές (συνολικά γύρω στις 4.500) που βγήκαν στη σύνταξη είτε πριν είτε μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ κανονιστική πράξη για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους σε βάθος τριετίας. Τυχόν σιωπηρή άρνηση στο αίτημά τους, θα προσβάλλεται με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναμένεται ανάλογη θετική για αυτούς απόφαση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook