Τις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις της επικαιρότητας παρουσίασε η εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιανουαρίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.

Παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, του γνωστού πόθεν έσχες.

Οι αιτήσεις επιδότησης για τα e-shop

Μέχρι τις 24 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για την κατασκευή ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε 18.000 εμπορικές επιχειρήσεις της χωράς, με πτώση τζίρου αλλά και τουλάχιστον μια μέρα αναστολής από τις 18 Μαρτίου του 2020.

Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.000 ευρώ.

Αναδρομικά και προσωρινή σύνταξη

Νέα παράταση στο σίριαλ των αναδρομικών και νέα καθυστέρηση για τους 200.000 συνταξιούχους δικαιούχους τους.

Επειτα από επτά διαδοχικές παρατάσεις η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης οδεύει προς νέα αναβολή, όπως προκύπτει από το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει στο τραπέζι το υπουργείο Εργασίας. Με βάση αυτό, πρώτα θα δοθεί η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις και μετά τα αναδρομικά. Δεδομένου ότι η προκαταβολή δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Μάιο, όλα δείχνουν ότι τα αναδρομικά αναβάλλονται για αργότερα.

Έτσι, την αναμονή θα παραμείνουν οι περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους καθώς και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Τονίζεται ότι άλλοι 600.000 παλιοί συνταξιούχοι δικαιούνται μόνο λογιστικούς συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά.

Η πρώτη ομάδα που αναμένεται να δει αυξήσεις και αναδρομικά είναι οι «νέοι συνταξιούχοι» δικαιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι έως τώρα τα αναδρομικά 19 μηνών για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης φθάνουν τα 4.788 ευρώ, ενώ η μηνιαία αύξηση της σύνταξής τους ανέρχεται σε 252 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τον Μάιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής σύνταξης καθώς και των σχετικών αναδρομικών. Για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους, με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ (π.χ. 36 μήνες x 384 = 13.824).

Ηδη δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος βάσει του οποίου προβλέπεται η προκαταβολή της κύριας σύνταξης ύψους 384 και 360 ευρώ για τους ασφαλισμένους με 20 και 15 χρόνια αντιστοίχως.

Ετσι ξεκινάει μια διαδικασία η οποία θα προσφέρει ένα ποσό έως 384 ευρώ τον μήνα σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και του Απριλίου θα καταβληθούν δύο ακόμα πληρωμές για την κατηγορία των αναδρομικών που αφορούν τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμεων δανείων

Υπεγράφη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, η Υπουργική Απόφαση για τον Β΄ Κύκλο Επιδότησης Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα) για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ και αφορά σε τόκους δανείων, στην αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), καθώς επίσης και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003), δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης, αλλά και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής, με διαχειριστή, είτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση, είτε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ή ειδικό εκκαθαριστή, στους οποίους έχουν αναθέσει εγγράφως την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη δράση.

Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης, με σημείο αναφοράς την 30ή/09/2020). Επιλέξιμα καθίστανται και τα δάνεια, τα οποία δεν ήταν ενήμερα την 30ή/9/2020, αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι σχετικές δανειακές – πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και δεν καλύπτονται οι τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται η 1η Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00 και λήξης η 7η Μαΐου 2021 και ώρα 15:00

Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα. Από την 11η ημέρα και μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση το σύνολο των ληπτών ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Από το Mega

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook