Δείτε τι θα εισπράξετε από τη νέα χρονιά μετά τις αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φοροελαφρύνσεις.

Αναλυτικός οδηγός για την ενίσχυση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα στο 2024 φέρνουν τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, μέσω αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και σε επιδόματα. Μαζί με τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις και παροχές που θα “τρέξουν” το 2024 το συνολικό όφελος για τους πολίτες φτάνει τα 2,7 δις ευρώ.

Αυξημένους μισθούς κατά 6,5% μεσοσταθμικά θα δουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ υψηλότερες αποδοχές θα έχουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετίες. Η αύξηση των συντάξεων θα είναι τουλάχιστον 3,% (για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά), ενώ για τις οικογένειες με παιδιά αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ. Παράλληλα, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους και μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες. Και εκτός από όλα αυτά έρχεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που θα συμπαρασύρει πολλά επιδόματα.

Αναλυτικά :
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, στην αύξηση της οικογενειακής παροχής έως 50 ευρώ μηνιαίως, στην αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και στην αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Αύξηση 3% με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών .

ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΕΩΝ. Θεσμοθέτηση μόνιμης παροχής ύψους 150 ευρώ για την πραγματοποίηση στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης περίπου 200.000 νέων ηλικίας 18 και 19 ετών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΚΑΣ Μονιμοποίηση της απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με δημοσιονομικό κόστος 38 εκατ. ευρώ.

ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο 2023 κατά 8% για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ Επέκταση το επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες

ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Αναδρομική αύξηση του πτητικού επιδόματος από την 1η Ιουλίου 2023 για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικατάσταση με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης, από 100 έως 200 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 107 εκατ. ευρώ για την οικονομική στήριξη περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 1000 Ε Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα με δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ Μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με ετήσιο εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ Επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΠΕΚΑ Παροχές οικονομικής στήριξης από τον Δεκέμβριο 2023 σε ευάλωτα νοικοκυριά, περιλαμβάνοντας τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, τους δικαιούχους των αναπηρικών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ με 200 ευρώ, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και ανασφάλιστους υπερήλικες με 150 ευρώ. Το σύνολο των δικαιούχων εκτιμάται σε 2,3 εκατ. με δημοσιονομικό κόστος 352 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook