Συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα εφοριακοί υπάλληλοι και ιδιώτες – Φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες σχετικά με φορολογικές εκκρεμότητες για να αποσπούν χρηματικά ποσά – Αναζητούνται άλλοι 6. «Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση αποτελούνταν από την προϊσταμένη της ΔΟΥ, τον υποδιευθυντή, τρεις εφοριακούς, μία διεκπεραιώτρια και έναν λογιστή. Άπαντες συνελήφθησαν χθες Τρίτη (21/5) και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, αποτυπώνεται  ο τρόπος δράστης της εγκληματικής οργάνωσης με τις αρχές να αποδίδουν στην 50χρονη προϊσταμένη το ρόλο της “αρχηγού”. Η ίδια κατά την προφορική της εξέταση ισχυρίστηκε ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι οι οποίοι την έπεισαν να συμμετάσχει στο μεγάλο κόλπο για να έχει έξτρα εισόδημα…

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες όπως: «Εγκληματική Οργάνωση», «Δωροληψία Υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», «Παράβαση καθήκοντος», «Εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα», «Δωροδοκία Υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», και των διατάξεων «Περί όπλων».

Το “βαθύ λαρύγγι” και ο ρόλος της «Λίνας»
Η υπόθεση όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ άρχισε να ψάχνεται από τους “Αδιάφθορους” στα τέλη Νοεμβρίου, όταν “Άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Υπηρεσία μας και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι “Λίνα”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι “Λίνα”. Ανωτέρω, τέθηκαν υπόψη της Εποπτεύουσας την Υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία με την ανωτέρω σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων.

Πιο αναλυτικά η αναφορά των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη δράση των συλληφθέντων

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.


Τι κατάσχεσε η ΕΛ.ΑΣ.
Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,

• 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,

• 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,

• πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και

• δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν τo απόγευμα ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Γ. Πιτσιλής: «Αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη η μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά»

Με αφορμή την υπόθεση διαφθοράς, με εμπλεκόμενους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε – όπως πάντα – σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.

Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται.

Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ.
Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook