ΑΔΜΗΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο
Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου.
Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.
Κατέληξαν σε συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεσηhttps://t.co/SEckOzID2l pic.twitter.com/rU3oHMEK43
— Emerson (@EEmerson14) September 2, 2024
Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσαν αργά τη νύχτα της Δευτέρας και Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.
Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.
Παρέμβαση Χριστοδουλίδη για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας έφερε καταρχήν συμφωνία – Τι προβλέπει https://t.co/2dOog0mDrp
— dionysis dionysiou (@sfairika) September 3, 2024
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» η συμφωνία έκλεισε μετά από επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος είχε απευθείας συνομιλίες για το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου «Great Sea Interconnector», είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθούν βιώσιμα οι ΑΠΕ και να επιτευχθούν οι υψηλοί ευρωπαϊκοί στόχοι εξασφαλίζοντας παράλληλα τιμές πολύ χαμηλότερες από τα σημερινά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση, στην επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης, θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής ΑΠΕ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους Κύπριους καταναλωτές, όπως έχει επισημάνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο ΑΔΜΗΕ .
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πολίτης, Φιλελεύθερος
Ολες οι Ειδήσεις
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η συγκινητική εξομολόγηση για τη γέννηση του γιου της και το πρόβλημα υγείας
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Μεθώνης – Σε επιφυλακή οι Αρχές – Τι λένε οι σεισμολόγοι
- Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Δεν έχει γ@@@@@νη κρίση» – «Του το έδωσα να το καταλάβει» – «Η συμφωνία με το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει»
- Ελένη Μενεγάκη – Μάκης Παντζόπουλος: Ερωτευμένοι σε καλοκαιρινή εξόρμηση – Δείτε τις φωτογραφίες
- Δέσποινα Βανδή: Το ξεσηκωτικό video clip για το νέο τραγούδι της «Να με αγαπάς»
- Κάβουρα: «Ένα ζευγάρι πρέπει να δημιουργεί π@ρνο μαζί» – Απάντησε σε σεξουαλικές ερωτήσεις του Λάγιου και τον …κόμπλαρε! (Βίντεο)
- Φαίη Σκορδά: Η πρώτη κοινή φωτογραφία με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη που δημοσίευσε
- Γιώργος Μυλωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης – Επιστρέφει στο σπίτι του – Από Δευτέρα στη δουλειά της και η σύζυγος του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook