Ισχυρές είναι οι σεισμικές δονήσεις και στην οικονομία, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει ύφεση 8,2% για το 2020.

Μεγάλο είναι το πλήγμα της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφουν απώλειες 15,1 δισ. ευρώ την χρονιά που πέρασε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το -8,2% είναι το ρεκόρ μετά το 2011, δηλαδή μετά τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και αυξήσεις φόρων.

Το δ’ τρίμηνο του 2020, η ύφεση ήταν 7,9 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς και αυτό προήλθε κυρίως από τη μείωση κατά της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά -2,2%. Οι επενδύσεις έκαναν την έκπληξη που αυξήθηκαν 1,6%, ενώ μεγάλη ήταν η βουτιά (-13,4%) στις εξαγωγές.

Πλέον, η πρόκληση και η μεγάλη αβεβαιότητα είναι το 2021, με την κυβέρνηση να στοχεύει, όπως έχει γραφεί στον Προϋπολογισμό, σε ανάπτυξη 4,8%. Ωστόσο τα απρόβλεπτα lockdown ανεβάζουν το κόστος για το ΑΕΠ και υπάρχει μια νεότερη εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο που κατεβάζει τον πήχη στο 3,5%.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μια νέα έκτακτη ενίσχυση, μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η οποία θα φτάνει έως 3.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και έως 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Με αυτή θα βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, σε περιοχές που δεν λειτουργούσαν ούτε με take away, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Από το Mega

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook