Γ. Αυτιάς σε Κομισιόν: «Αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αποθεματικού καυσίμων»
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αποθεματικού καυσίμων εξαιτίας της συνεχιζόμενης πετρελαϊκής κρίσης προτείνει με ερώτησή του προς τους Επιτρόπους Οικονομικών κ.κ. ValdisDombrovskis και PiotrSerafin, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τονίζει ότι «η διαρκής μεταβλητότητα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά την ευάλωτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούνται στον ενεργειακό εφοδιασμό. Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να επιβαρύνει το κόστος μετακίνησης, μεταφοράς, παραγωγής και το κόστος ζωής των Ευρωπαίων πολιτών». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει τη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων καυσίμων. Είναι αναγκαίοη Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτειεπαρκή αποθέματα πετρελαίου στα κράτη μέλη, καθώς και να εξασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και κοινή αντιμετώπιση των ενεργειακών κρίσεων».
Η πλήρης ερώτηση είναι η εξής:
Η διαρκής μεταβλητότητα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά την ευάλωτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούνται στον ενεργειακό εφοδιασμό. Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να επιβαρύνει το κόστος μετακίνησης, μεταφοράς, παραγωγής και το κόστος ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. H κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει τη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων καυσίμων και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποθεματικού μηχανισμού καυσίμων. Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτειεπαρκή αποθέματα πετρελαίου στα κράτη μέλη και να εξασφαλίζει καλύτερο συντονισμό και κοινή αντιμετώπιση των ενεργειακών κρίσεων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Προτίθεται να εξετάσει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου, συμπληρωματικού προς τα εθνικά αποθέματα των κρατών-μελών, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιείται συντονισμένα σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής του εφοδιασμού;
2.Εξετάζει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινής προμήθειας και αποθήκευσης πετρελαίου, ώστε η Ένωση να μπορεί να αντιδρά ταχύτερα σε απότομες αυξήσεις των τιμών και σε σοβαρές διαταραχές της αγοράς;
Ολες οι Ειδήσεις
- Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: 400 επιτυχόντες δεν έκαναν φέτος εγγραφή, 9 άτομα δεν ήρθαν να γραφτούν Ιατρική
- Γ. Αυτιάς σε Κομισιόν: «Αναγκαία η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού αποθεματικού καυσίμων»
- Από την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές: Η νέα γενιά επιχειρήσεων του Allwyn Forward
- «The Chase»: Το συναρπαστικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων επιστρέφει σήμερα στις 18:30 στο MEGA – Τρέϊλερ
- ΕΡΤ1: «ΠΟΠ Μαγειρική» με τον Ανδρέα Λαγό – Καλεσμένοι οι Αφροδίτη Χατζημηνά, Σπύρος Πετρουλάκης, Άννα Ζηρδέλη, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Πέννυ Μπαλτατζή – Aπό 28.09 έως 02.10.2026
- Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φωτιά στην καφετέρια – Εικόνες καταστροφής στην πολυκατοικία – Τι εξετάζει η Αστυνομία
- Άδωνις Γεωργιάδης: Η Μαρία Καρυστιανού ανάμεσα στα ευρήματα του Medwatch – Διαφημίζει ότι είναι κβαντική γιατρός με μηχάνημα βιοανάδρασης (βίντεο)
- Οι ξέφερνοι πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια μετά το θρίαμβο της Εθνικής επί της Γερμανίας – Βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook