Σταϊκούρας: ΕΣΠΑ και στις τουριστικές επιχειρήσεις – Τα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία

Την ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, με πόρους από το ΕΣΠΑ, αντίστοιχη με αυτή της εστίασης, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αν κι ένα πρόσθετο μέτρο για το τουρισμό δόθηκε χθες, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, προσπαθούμε να βρούμε πόρους ώστε να διευρύνουμε την γκάμα των δικαιούχων τέτοιων σχετικών προγραμμάτων (σ.σ. όπως της εστίασης)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.
Μάλιστα, δεν απέκλεισε την περαιτέρω οικονομική στήριξη κι άλλων κλάδων που έχουν μείνει κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είναι τα γυμναστήρια, υπογραμμίζοντας ότι «όλα εξαρτώνται από το συνδυασμό των μέτρων που λαμβάνουμε με τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε κάθε φορά».
Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει μια ορθή επιλογή από την αρχή της υγειονομιοκής κρίσης. Προέχει η υγεία κι έπεται η οικονομία. Άρα, λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο κι ερχόμαστε εμείς ως οικονομικό επιτελείο να στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις».
Όπως τόνισε, δεν είναι μόνο τα επιδόματα, αλλά ένα πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τα μικρά μαγαζιά.
Σχετικά με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού έως 4.000 ευρώ, που ανακοινώθηκε χθες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο, τόνισε ότι από το μέτρο αναμένεται να ενισχυθούν 100.000 επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από την περασμένη Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κατατεθεί ήδη 40.000 αιτήσεις και η πληρωμή της θα γίνει τέλος Απριλίου.
Στα 30 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, ο υπουργός δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ και επαρκούν για επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα, εάν κι εφόσον απαιτηθεί.
Τα δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία
Όπως είπε «στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση».
Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με πειροριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σήμερα έχει ανακοινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και για ένα ακόμα χρονικό διάστημα.
Ολες οι Ειδήσεις
- Η απάντηση του ΥΠΕΞ στους χάρτες με τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»
- Παλαιό Φάληρο: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη κατάσταση στη μητέρα της 3χρονης που πνίγηκε
- Κυριάκος Μητσοτάκης – Νόβακ Τζόκοβιτς στην Τήνο – Προσκύνησαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης – Φωτογραφίες
- Ηρώδειο: Κλείνει για τρία χρόνια – Θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης
- ΕΘΑΑΕ: Αυτά είναι τα 6 μη κρατικά πανεπιστήμια που θα λειτουργήσουν το 2025-2026 στην Ελλάδα – Απορρίφθηκαν πέντε
- ΕΛΑΣ: Έντεκα νεκροί και 703 τραυματίες σε 531 τροχαία τον Ιούλιο στην Αττική
- Ροδόπη: Δεν ήξερε κολύμπι η 11χρονη που παρασύρθηκε με φουσκωτό και πνίγηκε στη θάλασσα – Συνελήφθησαν οι γονείς της
- Παλαιό Φάληρο: «Ερευνάται αν η μητέρα ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός», λέει ο ιατροδικαστής για το νεκρό κοριτσάκι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook