Η συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς για το νέο ρόλο των κεντρικών τραπεζών θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι πιθανόν η αποστολή της να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και την ώθηση της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό ανέφερε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος του OMFIF (Official Monetary and FinancialInstitutionsForum) μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ.

To OMFIF είναι ανεξάρτητο διεθνές φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, στο οποίο μετέχουν κεντρικές τράπεζες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμπορικές τράπεζες κ.ά.,

Η κυρία Κυριακοπούλου είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται συζήτηση στην ΕΚΤ για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της πανδημίας ενώ υπογράμμισε ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσα από την ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια. Το καινούργιο στοιχείο στη διάρκεια της πανδημίας, συμπλήρωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του OMFIF, είναι ότι στην προσπάθεια ανάκαμψης μετέχουν πλέον και οι κυβερνήσεις με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία προωθούν.

Αιμίλιος Αυγουλέας: Το χρέος Covid πρέπει να «παρκάρει» στον ESM για 70 χρόνια

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικού Δικαίου του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου  Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει μαζί με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών κ. StefanoMicosi για αναδιάρθρωση του χρέους Covid, μέσα από τον ESM.

Το χρέος που δημιουργούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσα στην πανδημία, το οποίο αγοράζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, , είπε ο κ. Αυγουλέας, πρέπει να μεταφερθεί στον ESM και ο τελευταίος θα πρέπει να επιμηκύνει τη διάρκειά του τουλάχιστον στα 70 χρόνια

Η πρόταση Αυγουλέα – Micosi, είναι απολύτως συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέπει τη μετατροπή του ESM σε έναν υπερεθνικό οργανισμό διαχείρισης χρέους της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να απαλλαγούν από αυτό προς το παρόν και να μπορέσουν να εστιάσουν άμεσα στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Δεν υπάρχει εναλλακτική, υπογράμμισε ο κ. Αυγουλέας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσει με διάλυση η ευρωζώνη. Το χρέος της Γαλλίας έχει ήδη φτάσει στο 120% του ΑΕΠ, στο ίδιο επίπεδο δηλαδή που βρισκόταν το ελληνικό χρέος το 2010 όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook